MEB'de sendikalarla yönetici atama toplantısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2009 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Personel Genel Müdürlüğü yıllardır iptal edilen Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliğinin değiştirilmesi ile ilgili olarak önce sendikalardan görüş istemiş ve görüşleri http://www.memurlar.net/haber/138949 linkinde yayımlamıştık.

Önerileri değerlendiren bakanlık yetkilileri Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş sendikalarının temsilcileri ile bakanlık merkez binasında gerçekleştirdiği 6 saatlik toplantıda öneriler doğrultusunda hazırlanan yeni yönetmelik taslağı masaya yatırıldı.

Konu ile ilgili sendikaların açıklamalarını yayımlıyoruz.

Türk Eğitim Sen'in Açıklaması:

MEB'DA, YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ TOPLANTISINA KATILDIK

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 21.05.2009 Tarihli yazılı daveti üzerine ?Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği? hakkında yapılan değerlendirme toplantısına sendikanın teklifleri doğrultusunda görüşlerini beldirmek üzere Türk Eğitim Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Musa AKKAŞ katıldı. Toplantıya Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, Mevzuat Dairesi Başkanı Tahir KILIÇARSLAN ve Yönetici atamalarından sorumlu Şube Müdürü Kutlay Şimşek katıldı.

Görüşmeler 27/05/2009 Çarşamba günü Milli Eğitim Bakanlığı toplantı salonunda saat 14.30 da başlandı. Genel Müdür Necmettin YALÇIN açılış konuşması yaparak toplantının usulüyle ilgili bilgiler verdi. Sendikaların görüşlerinin de dikkate alındığı taslak bir yönetmelik hazırladıklarını, bunun üzerinde görüşmeler yapılacağı açıklaması yapıldı. Taslak yönetmelik madde, madde görüşüldü. Görüşmeler esnasında Musa AKKAŞ; ?Acaba eski bakan Hüseyin ÇELİK'ten sonra yeni bir dönem mi başlıyor? Doğrusu merak ediyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı Hüseyin ÇELİK döneminde keyfiyetin adının 76.madde olarak adlandırıldığı binlerce usulsüz atamalar yapıldı. Diyebilirim ki bu dönem; insan haklarının,hak, hukuk, adalet kavramlarının göz ardı edildiği bir dönem olarak tarihe geçecektir. Tarih ve Toplum bu yapılanları affetmeyecektir. Milli Eğitim Bakanlığı bu anlamda tartışılır olmuştur. Eğitim çalışanlarının bakanlığa güveni kalmamıştır.

Yeni bakanımız hukukçu Nimet ÇUBUKÇU döneminde 76.maddeye göre yapılan atamaların hukuka uygun yapıldığı açıklaması da daha işin başında doğru olmamıştır. 76.Maddeye göre duyuru yapılmadan, liyakat, kariyer gözetilmeksizin yapılan okul-kurum müdürü, müdür yardımcısı atamaları iptal edilmediği müddetçe, milli eğitimde huzur sağlanmayacaktır. MEB bir an önce hukuk kararlarının dikkate alındığı, insan haklarının gözetildiği, liyakat, kariyerin öne çıkarıldığı, çoğunluğun evet diyebileceği bir yönetmeliğin altına imza atmalıdır. Bu eğitimin kalitesi,toplumun ve çalışanların huzuru için önemlidir.

Toplantıda Türk Eğitim Sen'in 04.05.2009 tarihinde bakanlığa yaptığı teklifler doğrultusunda görüşler yenilendi. Görüşmeler esnasında Musa AKKAŞ tarafından,devredilen okullarda (Sağlık Meslek Liseleri, Türem ve Tarım Meslek Liselerinde ) devredilmeden önce yönetici olarak görev yapanların, yöneticiliklerinin devamı etmesini sağlayacak düzenlemeler yapılması teklifi yapıldı. Bakanlık yetkilileri kanun gereği bunun mümkün olamayacağı açıklamasını yaptılar. 15-20 yıl yöneticilik yapan arkadaşların yöneticiliklerinin yok sayılmasının büyük bir haksızlık olduğu söylendi. Bu arkadaşların lehine olacak bir şeyler mutlaka yapılmalıdır. Bunlara karşı büyük haksızlık yapılmıştır. Lütfen bir kez daha düşünelim.Bunun dışında geçmiş yıllarda düzey belirleme ve müdür yardımcılığı sınavına girip başarılı olanlar var. Bunların bazıları bir defa bazıları hiç başvuru hakkını kullanamadılar. Yine o dönemlerde sınava başvurmak isteyen Müdür Yetkililere ?siz zaten yöneticisiniz? denilerek sınava alınmayarak mağduriyet yaşadılar. Bunlara ek geçici madde ile bir defaya mahsus olmak üzere bakanlığa yaptığımız teklifimizin dikkate alınmasını istiyorum. Bakanlık yetkilileri ? bunlar için sınav süresi dolmuştur, bir hak vermek mümkün değildir? cevabı verilmiştir.

Bu toplantıda yeni bir yönetici atama yönetmeliğinin görüşüldüğü 24 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik yürürlükten kalkacak mı? Biz Türk Eğitim Sen olarak bu yönetmeliğin yöneticilik duyurusu yapmayan illerde ve duyuru yapıp başvuruların alındığı illerde yönetici atamalarının, Danıştay'ın yürütmeyi durduğu konularda Ek-2'nin ilgili yerlerinin düzeltilerek uygulanmasından yanayız.

Zira bu yönetmelik, yönetmelik maddeleri yönünden yargıdan dönmemiş bir yönetmeliktir. Daha sonra yeni bir yönetmelik çıkarılsın. Yeni yönetmelik için sınav puanının % 60'ı, yeni puanlama yaptığımız Ek-2 değerlendirme formunun % 40'nın değerlendirmeye alınacağı şeklinde bir yönetmeliğe de evet diyoruz.Bu soruya cevaben ?24 Nisan 2008 Tarihli yönetmeliğin, yönetici atamalarını yapmayan iller için uygulanması alternatiflerini Sayın bakanımıza sunacağız, buradan çıkacak uygulamanın nasıl olacağını daha sonra açıklarız? denildi.

Ayrıca yeni yönetmelikle yöneticilere il dışı atama hakkının verilmesi teklifi yenilendi. Bakanlık yetkililerince konuyla ilgili zorluklar izah edildi. Buna karşılık il içi yönetici atamaları yapıldıktan sonra en azından iki yılda bir il dışı atamaları, ülke genelinde eş zamanlı yapılmadır? denildi. ?Bunu düşünelim?? şeklinde cevap verildi.

Toplantı Taslak yönetmelik ve eki ek-2'nin görüşmeleriyle devam etti.

Eğitim Bir Sen'in Açıklaması

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği Çalışmaları

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği ile ilgili görüşlerimizi Bakanlığa bir toplantıyla ilettik. Yönetici Atama Yönetmeliği'nin Danıştay'dan dönmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir yönetmelik için çalışma başlattı. Bu bağlamda daha önce sendikamızdan görüş isteyen Bakanlık, bu defa sendika yöneticilerini dinlemek amacıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, sendikaların yöneticileriyle bir araya gelerek, Yönetici Atama Yönetmeliği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreterimiz Ramazan Çakırcı ve uzmanlarımız, Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıya katılarak, 7 Mayıs'ta yazılı olarak Bakanlığa gönderdiğimiz görüş ve önerilerimiz doğrultusunda komisyona sözlü olarak sendikamızın Yönetici Atama Yönetmeliği'ne ilişkin görüşlerini aktardılar.

Çakırcı, toplantıda sınav, kariyer ve liyakat esaslı yeni bir düzenleme yapılması yönündeki talebimizi bir defa daha dile getirdi.

Eğitim İş'in Açıklaması

Yönetici Atama Yönetmeliği ile İlgili Toplantıya Katıldık

MEB Personel Genel Müdürü Necmettin YALÇIN başkanlığında Mevzuat Dairesi Başkanı Tahir KILIÇARSLAN mevzuat dairesi Şube Müdürü Kutlay ŞİMŞEK'in bakanlık adına katıldıkları Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği konulu toplantıya 4 büyük sendikanın temsilcileri davet edilmiştir. Toplantıya sendikamız adına Hukuk ve Özlük Sekreteri Kadir KOÇ ve Eğitim Yöneticisi Üyemiz Maksut BALMUK katılmışlardır.

Bakanlık merkez binasında 14.30'da başlayan ve 20.00'da sona eren toplantıda daha önce sendikalardan istenen yönetmelik hakkındaki önerilerin bir yansıması olarak bakanlıkça hazırlanan Yönetmelik taslağı madde madde tartışmaya açılmış ve görüşülmüştür.

Daha önce sendikamızca toplantıya katılan diğer üç sendikaya ortak tavır belirlenmesi ve öneri sunulması için yaptığımız çağrımıza cevap alamadığımız noktadaki girişim bakanlık tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bu girişimin sendikalarca gerçekleştirilmesinin daha anlamlı olacağı inancıyla bundan sonraki süreçte gerçekleşmesini temenni ediyoruz.

Böyle bir toplantının yapılmasındaki en önemli etkenin keyfi olarak, kayırmacılığa yönelik hazırlanan yönetmeliklerin defalarca iptal edilmesi neticesinde bakanlık üzerinde oluşan baskının bertaraf edilmesi bu konuda sendikaların taraf olduğu gerçeğinin anlaşılmış olması görülmüştür.

Bakanlığın bir taraftan 76.madde kapsamında atama yapması diğer taraftan ise objektif yönetici atama yönetmeliği çıkarılmasına soyunması samimiyetsizlik olarak sendikamızca toplantıda ifade edilmiş öncelikle bu atamaların geri alınmasının gerektiğine vurgu yapılmıştır.

Tüm bu gelişmelere rağmen sendikaların uzlaşmaz tavırlar sergilediği kozunu bakanlık eline vermemek adına üyelerimizin hak ve hukukuna sahip çıkmak adına toplantıya katılarak görüş ve önerilerimizi ilettik.

Daha önce bakanlığın talebi üzerine sunduğumuz yönetmelik önerilerimiz doğrultusunda özellikle;

Sınav esasının yer alması, ödüllere verilen puanların kısılması (1 taneye indirilmesi), sınavın her yıl ÖSYM tarafından yapılması, yargı yolu kapalı olan kınama ve uyarı cezalarının yer almaması, geçici görevlendirme, vekalet ve kurucu müdür görevlendirmelerinin objektif kriterlere bağlanması, Uzman ve Başöğretmenliğe verilen puanların azaltılması, Yüksek lisans ve Doktora gibi akademik kıstasların puanlarının arttırılması, başvuruların İLSİS üzerinden alınması, duyuruların her yıl en az bir kere mutlaka yapılması, duyurularda Açık bulunan TÜM kurumların yer alması, keyfiyete dayalı olmaması gibi önerilerimizde yer alan hükümler olmazsa olmazlarımız olarak sunulmuştur.

Toplantıda yapılan önerilerin bakanlıkça yapılacak değerlendirmesi sonucunda taslak yeniden düzenlenerek sendikalara gönderilecek ve yönetmeliğin son şekli sendikalarca değerlendirildikten sonra yürürlüğe konulması yönünde ortak tavır belirlenmiştir.

Özellikle 76.madde kapsamında yapılan atamaların başlatılan yargı süreci dahi beklenmeden geri alınmasının bakanlığa karşı duyulan güvensizlik ortamını bertaraf edeceği aksi durumda yapılacak çalışmaların çok anlamlı kalmayacağı Eğitim İş dahil olmak üzere katılan diğer 3 sendikanın ikisi tarafından da net bir ifade ile dile getirilmiştir.

Toplantıda Eğitim-İş'in her zaman olduğu gibi eğitim adına her konuda uzlaşmacı yaklaşımı ile objektif olmayan, adam kayırmacılığa yönelik, eğitimi baltalayan, eğitimcilerin haklarını gasp eden uygulamalara karşı dik duruşunu sergileyeceği ortaya koyulmuştur.

Bakanlığın 76. madde ile yapılan atamaların iptali noktasındaki yaklaşımında geri adım atması gerektiği hukuki sürecin başlatıldığı ve devam edeceği tekrar vurgulanmış bu konuda bakanlıkça adım atılması gerektiği tekrarla ifade edilmiştir.

Eğitim İş olarak dün olduğu gibi bugün de eğitim adına yapılan her tür uygulamanın takipçisi, olumlu uygulamaların destekleyicisi olmakla beraber her tür olumsuz uygulamalara karşı ise her tür hukuki ve demokratik yöntemle karşı duruşun sergileneceğini bir kez daha ifade ederken sadece üyelerimiz adına değil tüm eğitim çalışanları adına bu yaklaşımımızı sürdüreceğimizi belirtmek isteriz.

Biz sadece üyelerimizin değil tüm eğitim çalışanlarının haklı konularının savunucusu olmayı ilke edinen bir sendikanın Türk Eğitim Sistemine katkı sağlayacağını savunmaktayız.

Türk Eğitim Sistemini daha ileriye götürmek ,Atatürk İlke ve Devrimleri, Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni daha iyi savunmak, korumak ve daha ileriye götürülebilmek ancak ve ancak bu şekilde mümkün olabileceğine olan inancımızı tüm kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Eğitim İş Genel Merkezi

Eğitim Sen henüz bir açıklama yayımlamadığından yayımlayamadık. Geldiği taktirde kamuoyuyla paylaşacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber