Anne ve anne adaylarına beslenme uyarıları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 16:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Milas 5. Okul Öncesi Eğitim Şenlikleri kapsamında düzenlenen konferansta anneler ve anne adaylarına anne sütü, beslenme, talesemi, hijyen, aile tutumları, ağız ve diş sağlığı konularında bilgiler verildi.

Milas 5. Okul Öncesi Eğitim Şenlikleri kapsamında Milas Belediye Evlendirme Salonu'nda düzenlenen konferansta İlçe Sağlık Grup Başkanlığı doktorlarından Dr. Funda Özağaç tarafından ?anne sütü, beslenme, talesemi ve hijyen? konularında; 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Yasemin Deniz ve Eğitim Hemşiresi Ayşe Çek tarafından ?Aile Tutumları? konusunda; 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Asuman Alkaya tarafından ?Ağız ve Diş Sağlığı, beslenme bozuklukları, kreş çağında sık görülen çocuk hastalıkları, ev kazaları? konusunda bilgiler verildi.

Dr. Funda Özağaç, anne sütünün inek sütünden daha iyi olduğunu belirterek, annelerin çocuklarına ilk 6 ay anne sütü vermesi, ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar emzirmesi gerektiği söyledi. Dr. Özağaç, ?Çocuklarda beslenme; 1-5 yaşları arasında beslenme alışkanlığı kazanması, 6-14 yaşları arası ise erişkinliğe geçiş bakımından önemli. Yemek yemeyen çocuklara ödül vermek, ısrar etmek ya da ceza vermek önerilmiyor. 1 yaşından itibaren kaşık kullanmalı. Besin çeşitliliği yüksek olmalı, az yiyecek verilmeli. Beslenmede oyun olmamalı sadece yemek olmalı. Çocuğa abur cubur yedirilmeli. Yetersiz beslenme, hastalıklara ve başarısızlığa neden olabilir? dedi.

Beslenme grupları hakkında da bilgiler veren Dr. Özağaç, hijyen konusunda da el temizliğinin önemli olduğunu ve sabunla iyice yıkanması gerektiğini, dişlerin ise günde en az 2 tercihen 3 kez fırçalanmasının iyi olacağını ifade etti. Talesemi (Akdeniz Anemisi) hakkında da bilgi veren Dr. Özağaç, hastalık hakkında şunları söyledi: ?Anne babadan çocuğa geçen kalıtsal bir hastalıktır. Talesemide 1- Taşıyıcılık 2- Hastalık vardır. Taşıyıcılık; hastalık değildir, hafif kansızlık olabilir, başkalarına geçmez. Hastalıkta ise; iki taşıyıcı evlenirse çocukta hastalık riski vardır. Çocukta kan üretiminde sorun oluyor. Çocuk kansız kalıyor, her ay 1 ünite kan alıyor ve demir durumunu dengelemek için iğne ve hap kullanılıyor?

Dr. Özağaç, Milas'ta 20, Muğla'da ise 100 talesemi hastasının olduğunu tedavilerinin Muğla'da yapıldığını ve Milas'ta talesemi tedavilerinin yapılması için merkez kurma çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber