'Çocukluk çağı beyin hastalıkları önlenebilir'

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 22:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

PROF. DR. YÜKSEL YILMAZ

?Çocukluk çağı beyin hastalıkları önlenebilir'

İstanbul Haber Servisi - Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Yılmaz, erken tanı ve tedavi ile birçok bebek ve çocukta görülen beyin felci, epilepsi, zihinsel gerilik, hareket bozuklukları gibi hastalıkların önlenebileceğini söyledi. Ülkemizdeki nörolojik hastalıkların az olmadığına dikkat çeken Yılmaz, epilepsinin (sara) her 100 kişiden birinde, en sık da 10 yaşın altındaki çocuklarda görülebileceğini, beyin felcinin de görülme sıklığının binde bir ile beş arasında olduğunu kaydetti.

MÜ ve Türkiye Çocuk Nöroloji Derneği, 27-29 Mayıs tarihleri arasında Kartal Titanic Business Hotel'de ?2. Ulusal Çocuk Nörolojisi Kongresi? düzenledi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Yüksel Yılmaz, çocukluk çağında yaşanan beyin hasarlarının çoğunun önlenebileceğine dikkat çekerek, ?Çocuk nörologları olarak amacımız öncelikle bu hastalıkların ortaya çıkmamasını sağlamak, çocuklarımızın beyin ve tüm sinir sistemi gelişimlerini sağlıklı tamamlamalarına katkıda bulunmak? dedi. Yüksel, şöyle devam etti:

?Gelişim halindeki sinir sistemi anne karnında başlar ve doğumdan sonra da bu gelişim 2 yaşına dek devam eder. Bazı genetik bozukluklar başta beyin olmak üzere sinir sisteminin birçok bölümünde hastalıklara yol açabilir. Sonuçta beyin felci, epilepsi, zihinsel gerilik, hareket bozuklukları, otizim, kas hastalıkları, omurilik ve periferik sinir sistemi hastalıkları gibi çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Ülkemizdeki nörolojik hastalıklar hiç de az değildir. Beyin ve sinir sistemi hastalıklarının bir kısmı önlenebilir, bir kısmının da doğumdan önce tanısı konulabilir. Nörolojik sorunlu çocukta her çocuk gibi iyi bir yaşama hakkına, acı çekmeme hakkına sahiptir. Çocuk nörolojisi disiplini ülkemizde de hızla gelişmektedir, her coğrafi bölgemizde üniversite ya da eğitim hastanelerimizde çocuk nöroloji merkezleri bulunmaktadır.?

Türkiye Çocuk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Gökçay ise ülkemizde 114 çocuk nöroloğu bulunduğunu ve bu sayının yetersiz olduğunu belirterek, ?Olması gereken sayı ortalama 550'dir. Yeni kadroların açılması gerekir, Sağlık Bakanlığı ile konu hakkında görüşmelerimiz devam ediyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber