Resmi İlköğretim Okulları e-kayıt uygulama kılavuzu

2009-2010 eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarına yapılacak kayıtlarla ilgili esaslar İlköğretim Genel Müdürlüğü' nün 26/03/2009 tarih ve 2009/30 sayılı Genelgesiyle duyurulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı uygulamaya ilişkin bir kılavuz yayınladı. Kılavuzda yer alan açıklamaya göre; "nasınıfını aynı okulda okuyan, kayıt bölgesi dışındaki kardeşleriyle aynı okula gitmek isteyen ve çalışan anne babaların işyerlerine yakın okula kaydedilmeleriyle ilgili istekler dikkate alınmayacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

e-KAYIT UYGULAMASI KILAVUZU

(Resmi İlköğretim Okulları)

2009-2010 eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarına yapılacak kayıtlarla ilgili esaslar İlköğretim Genel Müdürlüğü' nün 26/03/2009 tarih ve 2009/30 sayılı Genelgesiyle duyurulmuştu. Bu çerçevede uygulama aşağıdaki şekilde yapılacaktır:

Öğrenci Yerleştirme Komisyonları her okulun kayıt bölgesini e-okul sistemi üzerinden belirleyecektir. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında okula kaydı yapılacak olan öğrencilerin adres bilgileri, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü' nden alınıp e-okul sistemi üzerinden İl/İlçe kullanıcılarına gönderildikten sonra, öğrenci yerleştirme komisyonlarının belirlediği bilgiler karşılaştırılarak kaydın yapılacağı okul belirlenecek ve sistem tarafından otomatik kayıt işlemi gerçekleştirilecektir.

Öğrenciler Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı göründükleri adrese göre yerleştirileceğinden yerleştirme işleminden önce adres kontrolü yapılmalıdır. Adresi halen bulunduğu adresten farklı görünenler güncelleme yapmak için ilçe nüfus müdürlüklerine başvuru yapmalıdır.

İlköğretim okullarına kayıt yaptıracak öğrenci velileri aşağıdaki adresten bulundukları adresin doğruluğunu kontrol ettikten sonra Bakanlık tarafından yapılacak yerleştirme işleminin sonucuna göre kayıtlarının yapıldığı okulu öğreneceklerdir.

Yerleştirme işleminde tüm çocuklar evlerine en yakın okula bir seferde yerleştirilecektir. Daha sonra özel durumlarını belgelendiren öğrenciler (şehit ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar) nakil yoluyla istedikleri okula gidebileceklerdir. Özel ilköğretim okullarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin aday kayıtları, özel ilköğretim okulu yöneticileri tarafından aday kayıt bölümüne girildiğinde ikamet adresine göre yerleştirildiği okulun aday kaydından sistem tarafından özel okula aktarılacaktır. Ancak ikamet adresine göre yerleştirilen okulda kesin kayda geçirildikten sonra özel okula gitmek isteyen öğrenciler nakil yoluyla gidebilecek olup, özel okuldan nakil talebi gelen okullarımızın yöneticileri nakil onayını hiçbir kısıtlama ve gecikmeye mahal bırakmadan onaylayacaktır.

Diğer durumlarda kayıt ve nakil olacak öğrenciler için kayıt bölgesi zorunluluğu ve kontrolü geçerli olacaktır. Anasınıfını aynı okulda okuyan, kayıt bölgesi dışındaki kardeşleriyle aynı okula gitmek isteyen ve çalışan anne babaların işyerlerine yakın okula kaydedilmeleriyle ilgili istekler dikkate alınmayacaktır.

Adres kontrolü:

https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/TcKimlikDogrulama/TcKimlikDogrulama.asp

x

Öğrenci Yerleştirme Komisyonları

Öğrenci Yerleştirme Komisyonları il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturularak okulların öğrenci alacağı çevreler her okul için ayrı ayrı belirlenecektir. Kayıt bölgeleri belirlenirken yerleşim yerinin en son adres bilgilerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Komisyon çalışması sonucunda kağıt üzerinde belirlenen bölgeler daha sonra e-Okul sistemine aktarılacaktır.

1. Yeni Kayıt Kontenjanı Belirleme

İlköğretim okul müdürlükleri tarafından öğretim dönemi içinde alınacak yeni kayıt öğrenci sayıları sisteme girilecektir. Yerleştirme işlemi sırasında burada girilen kontenjanlar dikkate alınacaktır.

Önemli Uyarı: Okul kontenjanı alınacak öğrenci sayısından farklı girildiği durumda daha sonra nakil hariç sisteme öğrenci aktarılamayacaktır. Nakil işlemlerinde de kayıt bölgesi kontrolü yapılacaktır. Yeni oluşturulacak şubeler varsa kontenjan girilmeden önce planlanmalıdır.

2. Kayıt Bölgesi Belirleme

Öğrenci Yerleştirme Komisyonları tarafından belirlenen kayıt bölgeleri e-Okul sistemi içinde yer alan e-Kayıt modülüne aktarılacaktır. E-Kayıt modülünde, Ulusal Adres Veritabanından (MERNİS) alınan il, ilçe, belde, mahalle, cadde, sokak bilgileri bulunmaktadır. Bölgesi belirlenecek okul seçildikten sonra okulun çevresinde bulunan mahalle, cadde ve sokak isimleri teker teker bu okulla ilişkilendirilecektir.

Kayıt bölgesi belirlenirken her adres tek bir okulla ilişkilendirilebilir. Aynı adres 2 okulla ilişkilendirilemez.

Sokak ve caddeler bölünerek okulun kayıt bölgesine giren numara aralığı yazılabilir.

Beldenin, köyün, mahallenin, sokağın tamamı tek bir seçimle okulla ilişkilendirilebilir.

Okul için belirlenen kayıt bölgesinin raporu alınabilir.

Aynı sokak içinde tek numaralı binalar ile çift numaralı binalar farklı okullar için ilişkilendirilebilir.

Yerleşim biriminde (köy, mezra vb.) okul bulunmayıp öğrencilerin YİBO veya taşıma merkezi okula planlanmasında ilgili yerleşim birimi adresleri YİBO veya taşıma

merkezi okulla ilişkilendirilecek; yerleşim biriminde 1-5. sınıfları olup 6-8 . sınıfları taşıma ve YİBO'ya gidecek öğrenciler nakil yoluyla kayıt yaptıracaktır.

3. Kayıt Bölgelerini e-Okul Sistemine Giriş

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber