Meclis'in 1 Temmuz'a kadar görüşeceği 8 tasarı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Haziran 2009 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Özel sektör ile ekonomi yönetiminin ısrarla bir an önce çıkarılmasını istediği Ticaret Kanunu ile Borçlar Kanunu tasarıları başka bahara kaldı. Hükümet, 1 Temmuz itibariyle tatile girmesine karar verdiği Meclis'te, bu süreye kadar görüşülecek yasa tasarılarını belirlerken, listeye bu iki kritik tasarıyı koymadı. Böylece ekonomik hayatta büyük reform getireceği değerlendirmeleri yapılan ve özellikle kriz ortamında iş dünyası için büyük önem taşıyan Ticaret ve Borçlar Kanunu bu yasama yılında da çıkarılamamış olacak.

İşte o tasarılar

Meclis tatile girmeden görüşülmesine karar verilen ekonomi ağırlıklı tasarılar şunlardan oluşuyor: Kredi Garanti Fonu tasarısı, Gümrük Kanunu tasarısı, İhracatçı Birlikleri tasarısı, Kat Malikleri Kanunu tasarısı, Bütçe yasalarında değişiklik yapan Torba Yasa tasarısı, Gelir Kanunu'nda değişiklik yapan Torba Yasa tasarısı, Çek Kanunu tasarısı, Borçlar Kanunu'nun yürürlüğüne ilişkin düzenleme yapan tasarı.

AB uyum çalışmaları çerçevesinde de büyük önem taşıyan sözkonusu yasaların bir an önce çıkarılmasını isteyen TÜSİAD ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği'ne (YASED) destek olacak açıklama, önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan gelmişti.

Davutoğlu, bazı medya yöneticileriyle yaptığı toplantıda ?ilk hedefinin Ticaret ve Borçlar Kanunu'nun Meclis kapanmadan yasalaşması? olduğunu söyleyerek, söz konusu iki kanunun Meclis tatil olmadan çıkarılması için kamuoyu desteği istemişti. Ancak Davutoğlu'nun bu açıklamaları yaptığı sırada hükümet Meclis gündemini çoktan belirlemişti. Belirlenen gündem ise Davutoğlu'nu hayal kırıklığına uğratacak şekilde bu iki yasaya yer vermedi.

Reform niteliği taşıyor

Geçtiğimiz hafta Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı ziyaret eden TÜSİAD heyeti, görüşmede bu konuyu gündeme getirmiş ve Babacan'dan talepleriyle ilgili olumlu izlenim edinmişti.

Ancak TÜSİAD'ın bu görüşmeyi yaptığı sırada Meclis'te 1 Temmuz öncesi görüşülecek yasaların listesi çoktan yapıldığı ve aralarına Ticaret Kanunu ile Borçlar Kanunu'nun yer almadığı ortaya çıktı. Ekonomik hayat açısından reform niteliğinde sayılan söz konusu kanunların yasalaşmasıyla, yabancıların çifte vergilendirmeden kurtulması sağlanırken, yabancı yatırımcıların önü açılacak.

Holdinglere yasal statü gelecek, finansal raporlama sistemi değişecek, şirket kurmak kolaylaşacak, haksız rekabetle mücadele uluslararası platforma taşınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber