Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 27)

Haber Giriş : 30 Aralık 2003 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 115540-2085/7614-27
KONU :657 sayili Kanundaki Sosyal Haklar ve Yardimlarin Uygulanmasi Hk.

Çesitli Kuruluslardan Bakanligimiza gelen yazilardan, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunundaki Sosyal Haklar ve Yardimlarin uygulanmasinda tereddüde düsüldügü anlasilmis ve bu tereddütlerin giderilmesi için asagidaki hususlara uyulmasi gerekli görülmüstür .
1 ) 657 Sayili Devlet Memurlari Kanununun kapsamla ilgili l nci maddesince, 12 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile ilave edilen il Özel Idareleri, Belediyeler ve bunlarin kurduklari Birlikler ile bunlara bagli Döner Sermayeli Kuruluslarda (Belediyelerin Iktisadi Isletmeleri dahil) çalisan memurlarin müktesep ayliklarindan 657 sayili Kanunun degisik 190 nci maddesine göre kesilmesi ön görülen % 5 MEYAK kesenekleri, 12 sayili kanun hükmünde Kararnamenin yürürlük tarihi olan 31.5.1974 tarihinden itibaren kesilecektir.
657 sayili Kanunun Degisik Ek Geçici 20 nci maddesine göre; Memur Yardimlasma Kurumu Kanunu yürürlüge girinceye kadar, haklarinda emeklilik hükümleri uygulananlar ile ölenlerin birikmis olan kesenekleri aynen geri verilecek, bu haller disinda söz konusu kesenekler iade edilmiyecektir.
2) 657 sayili Kanunun 202-205 nci ve 926 sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanununun 153-156 nci maddeler ine ve 1975 Mali Yili Bütçe Kanununun 60 nci maddesine göre, evli bulunan memurlara yalniz çocuklar için verilecek aile yardimi ödeneginin, eslerden birinin memur digerinin is 1475 sayili Is Kanununun tabi olarak Kamu Sektöründe çalismasi halinde isçi olan esi (Kari veya koca) Toplu Is Sözlesmesi geregince ve ayni çocuk için memur olan es'den daha az aile yardimi verilmesi söz konusu ise, memur olan es'e (kari veya koca) sadece aradaki fark ödenir.
Bosanma veya ayrilik vukuunda aile yardimi ödeneginin hangi tarafa ve ne oranda verilecegi mahkeme kararinda belirtilmemis ise;
A - Eslerden her ikisinin de memur olmasi halinde, çocuk için verilecek aile yardimi ödenen mahkemece velayeti verilmis olan tarafa,
B - Eslerden biri memur diger Kamu kesiminde isçi ise, mahkeme karariyla çocugun velayeti verilen tarafa, hak ettigi aile yardimi ödeneginin tamami ,
ödenir.
C - Eslerden biri memur digeri çalismiyor ve çocugun velayeti mahkeme karariyla çalismayan es'e verilmis ise, aile yardimi ödenegi her iki tarafa da ödenmez.
Mahkeme karariyle çocuk için nafaka ödenip ödenmemesine bakilmaksizin, aile yardimi ödenen, yukaridaki esaslara göre ödenecektir.
3 ) 657 sayili Kanunun . aile yardimi ödenegi ile ilgili hükümlerinden 206 nci maddesinin uygulanmasinda;
A - 19 yasini dolduran ve yüksek ögrenime devam etmeyen erkek çocuklarin aile yardimi ödenegi kesilir, ancak, 19 yasini doldurup 25 yasindan önce yüksek ögrenime baslayan erkek çocuklara, yüksek ögrenime basladigi tarihten itibaren 25 yasini geçmemek üzere ögrenimlerini bitirinceye kadar tekrar bu ödenegin verilmesine devam edilir.
B - Evlenmis kiz ve erkek çocuklari için kesilen aile yardimi ödeneginin ancak, bosanma karari ile veya esinin ölümü halinde evlilikleri son bulan bu çocuklardan yüksek ögrenime devam eden erkek çocuklara yukaridaki (A) bendine göre, kiz çocuklarina ise 25 yasini dolduruncaya kadar tekrar verilmesine devam olunur.
Mektupla yüksek ögrenime devam eden çocuklar için de yukarida açiklanan yüksek tahsille ilgili hükümler aynen uygulanir.
C - Ayni maddenin (4) üncü fikrasina göre burs alan veya evletçe okutulan çocuklara, ailelerinin yanlarinda kalip kalmadigina bakilmaksizin tatillerde de aile yardimi ödenegi verilmez.
D - Devletten kredi alan çocuklar için bu ödenegin verilmesine devam olunur.
4) 657 sayili Kanunun 207 nci ve 926 sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanununun 176 nci maddelerine göre verilecek olan dogum yardimi ödenegi, süresinde ( 180 gün ve sonrasi) dogmak sarti ile ikiz, üçüz, v.s. olup olmadigina bakilmaksizin Bütçe Kanununda belirtilen miktar üzerinden ödenir.
5) 657 sayili Kanunun 208 inci maddesine göre, ölüm yardimi ödenegi, Devlet Memuru, Devlet Memurunun memur olmayan esi ve aile yardimi ödenegine müstehak çocuklarinin ölümü hallerinde verilir bunlar disinda ölenler için ölüm yardimi ödenegi verilmez.
6) Tedavi Yönetmeliginin 10 uncu maddesinde; «Hastanin gönderildigi resmi saglik kurumunda yer bulunmadigi veya teknik sebepler dolayisiyle burada tedavisine imkan olmadigi kurumun bastabibi tarafindan resmen bildirildigi takdirde hasta, bagli oldugu kurumun tabibi varsa burada, yoksa hükümet tabipligince ayni yerde istenilen tedaviyi sagliyabilecek baska bir resmi saglik kurumu bulunuyorsa oraya, yoksa bunu sagliyabilecek en yakin diger bir yerdeki resmi bir saglik kurumuna veya özel bir saglik kurumuna gönderilerek burada tedavisi saglanir." denilmekte olup ayni Yönetmeligin 6 nci maddesine göre, özel saglik kurulusu sayilan serbest tabipliklere sevki (acil vakalar hariç) öngörmemis bulunmaktadir.
7) Tedavi Yönetmeliginin resmi saglik kuruluslarinda tedavi hakkindaki 19 uncu maddesinde söz konusu edilen ilaçlarin temini için, kurumlar tarafindan eczanelerle yapilacak iskonto anlasmalari 1974 Mali Yili Bütçe Uygulama Talimati (No: 2) na ekli tip sözlesmelere uygun olacaktir.
Anlasma yapilmayan her hangi bir eczaneden alinan reçetede yazili ilaçlarin verildigini ve tutarinin ne oldugunu gösteren fatura bedeli, ilaçlarin fiat küpürlerinin yapistirilip yapistirilmadigina bakilmaksizin kurumu tarafindan ilgili memura ödenecektir.
8) Tedavi Yönetmeliginin V inci bölümünün I inci kesiminde yer alan 19 - 28 inci maddeler, yurt içindeki tedavi giderleri için getirilmis bulundugundan, V inci bölümünün I inci kesiminde yer alan 27 nci maddenin 2 nci fikrasindaki «Eslik etmenden dogan masraflar, yurt içindeki tedavi giderleri kapsamina dahil olup, yurt disindaki tedaviler için hastaya eslik eden kimselere ait giderlerin söz konusu Yönetmelik hükümlerine göre ödenmesi mümkün degildir.
9) Tedavi Yönetmeliginin 45 inci maddesine göre; yurt içinde sadece Devlet Memurlarinin ölümleri halinde, cenaze giderleri ödenecek, Devlet Memurlarinin disindaki kimselerin ölümleri halinde ise, cenaze giderlerinin ödenmesi söz konusu olmayacaktir.

Uygulamalarin bu esaslar çerçevesinde yürütülmesi arz ve rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber