Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 13)

Haber Giriş : 30 Aralık 2003 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 115567-14/ 17431-41
KONU : Görevinden uzaklastirilan 9.7.1973 Devlet Memurlarinin ayliklari hk.

Çesitli Kuruluslardan Bakanligimiza gelen yazilardan, görevden uzaklastirilan Devlet Memurlarinin aylik ve özlük haklari yönünden yapilacak uygulamada tereddüde düsüldügü ve farkli uygulamalara yol açildigi anlasilmaktadir.
788 sayili Memurin Kanununun 60 inci maddesi uyarinca; yabanci memleketlerdeki memurlarla, Vali, Kaymakam ve Zabita Amirlerinin lüzumu kati üzerine tayinlerindeki usule dayanilarak mensup olduklari vekaletler emrine alinmalari hükme baglanmis ve bilahare bu madde 1777 ve 2919 sayili Kanunlarla genisletilerek degistirilmistir. Nihayet bu hükümler bazi degisikliklerle 4 Mart 1954 tarihinde yürürlüge giren 6435 sayili (Bagli bulunduklari teskilat emrine alinmak suretiyle vazifeden uzaklastirilacaklar hakkinda kanunda toplanarak yeniden tedvin olunmus ve dolayisiyle bu hususlara iliskin adi geçen .kanunlarda yer alan bütün hükümler yürürlükten kaldirilmistir.
Lüzumu halinde Bakanlik veya teskilat emrine alinmak suretiyle memurlarin görevden uzaklastirilmalari hususu, gerek 788 sayili Memurin Kanununun 60 inci maddesiyle bu maddeyi tadil eden kanunlarin gerek 6435 sayili Kanunun müsterek tarafini teskil etmektedir.
657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 137-145 inci maddeleriyle, memurlarin görevden uzaklastirilmalari hükme baglanmis ve 137 nci madde de görevden uzaklastirma hususu, «Devlet KamU Hizmetlerinin gerektirdigi hallerde görevi basinda kalmasinda sakinca görülecek Devlet Memurlari hakkinda alinan ihtiyati bir tedbirdir.» seklinde tanimlanmistir. Bu tanimlamaya göre «vekalet emrine alma» ile «görevden uzaklastirma» da maksat aynidir. Her iki durumda da hizmetin selameti için memurun «vazifesinden uzaklastirilma» hususu kabul edilmistir. Ancak memur hakkinda alinan bu ihtiyati tedbir, 657 sayili Devlet Memurlari Kanununda «vekalet emrine alinma» olarak degil de «görevden uzaklastirma» seklinde ifade olunmustur.
Nitekim, 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun gerekçesinde de; «Devlet Memurlarindan görevleri basinda kalmalarinda sakinca görülenlerin görevlerinden uzaklastirilmalari hakkinda yürürlükteki mevzuatin çesitliligi, daginikligi bu madde ile giderilmis ve hükümler tek bir sisteme baglanmistir. Böylece Memurin Kanunu, Memurin Muhakemat Kanunu, Il Idaresi Kanunu, 1609 sayili Kanun, Memurlarin bagli bulunduklari Kurum emrine alinmak suretiyle vazifeden uzaklastirilacaklar hakkindaki 6435 sayili Kanun ve çesitli teskilat :kanunlarinda bu hususa dair hükümlerin bu madde ile ifadesi mümkün olmustur. Ayrica «Bakanlik emrine alinma» ve «Açiga çikarma" gibi usulleri de lüzumsuz bulunmustur. «Sistem basit ve uygulamasi kolay oldugu kadar, sosyal adalete uygundur denilmistir.
Bu duruma göre, 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun «görevden uzaklastirma ile ilgili hükümlerinin, 6435 sayili Kanun hükümlerinin yerine geçtigini süphe ve tereddüde yer birakmadan kabul etmek gerekir. Böyle olunca, 6435 sayili Kanunun, 788 sayili Kanunu dolayli bir sekilde tadil eden kanunlardan biri oldugundan;
1) 657 sayili Kanunun 237 nci maddesinin (a) bendi,
2) Keza 657 sayili Kanuna aykiri hükümler tasimasi yönünden de 237 nci maddesinin ( b ) bendi, hükmüne göre yürürlükten kalkmis bulundugunu kabul etmek zaruridir.
657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 141 inci maddesinin Görevden uzaklastirilan Devlet Memurlarinin bu süre içinde her türlü hak ve yükümlülükleri devam eder.» hükmü bu kanunun 1327 sayili Kanunla degisik 237 nci maddesinin ( a) fikrasina göre, 1.3.1971 tarihinden itibaren yürürlüge girmis bulunmaktadir.
Ayrica, 657 sayili Kanunun 140 inci maddesine istinaden 138 inci maddede sayilan yetkililerce görevden uzaklastirilan Devlet Memurlarinin aylik ve özlük haklarinin ödenme........................ .........öngörülen tüzükle bir ilgisi bulunmamaktadir.
657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 141 inci maddesinde «görevden uzaklastirilan Devlet Memurlarinin bu süre içinde her türlü hak ve yükümlülükleri 'devam eder.» Madde gerekçesinde de «Bu madde Anayasanin 30 uncu maddesinin son fikrasinin kabul ettigi yepyeni bir sosyal düsüncenin ifadesidir. Memurun, görevinden uzaklastirilmakla kesin olarak Devlet Memurlugundan çikarilacagi veya Devlet Memurluguna engel olabilecek bir hüküm giyecegi belli degildir. Bir taraftan hizmetin selameti için memuru görevinden uzaklastirmak lüzumu kabul edilirken, öte ,andan süpheli bir sonuç için ayligini tamamen veya kismen kesmek, onu ve geçindirmeye mecbur oldugu ailesi fertlerini sefalete birakmak uygun görülmemis, memurun her türlü hak ve yükümlülükleri devam ettirilmistir. Memurun görevinden uzakta kaldigi süre ne kadar uzun olursa alinan bu haklar devam edecek hatta yetkili mahkemelerce tutuklanmasina karar verilse bile, tutuklu kaldiklari sürece yine haklarini kaybetmiyeceklerdir. » seklinde açiklamada bulunulmaktadir.
Diger taraftan, sözü geçen kanunun 145 inci maddesi ile; «görevden uzaklastirma; bir disiplin kovusturmasi icabindan oldugu takdirde, en çok 3 ay devam edebilir bu süre sonunda hakkinda bir karar verilmedigi takdirde memur görevine baslatilir.
Bir ceza kovusturmasi icabindan oldugu takdirde, görevinden uzaklastirmaya yetkili amir ilgilinin durumunu her iki ayda bir ve ilgiliye de yazi ile teblig eder.» hükmü getirilmistir. Bu suretle, inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkinda bir karar verir görevden uzak kalma müddetinin süresiz olarak devam etmiyecegi ve haklarinda görevden uzaklastirma islemi uygulanan memurlarin belirli süreler sonunda memuriyetle iliskilerinin kesilip kesilmemesi konusunda yetkili amirlerine inceleme yetkisi verilmesi öngörülmüstür.
Haklarinda görevden uzaklastirma islemi uygulanan personelin aylik ve özlük haklarina gelince :
657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 141 inci maddesi hükmü geregince, bu gibilerin memuriyetle iliskilerinin kesilmesine kadar, haklarinda 138 inci maddeye göre görevden uzaklastirma islemi yapilmis ise, suçun mahiyetine (vazifeden mütevellit olsun veya olmasin) bakilmaksizin, tutuklu .......................................
Ancak; ödenecek ayligin miktarinin tesbitinde 2 ayri durum bahis konusudur. Çünkü 30.12.1972 tarihinde yürürlüge giren «2 sayili Kanun Hükmünde Kararname» ile bu gibi memurlara ödenecek aylik miktari degistirilmis bulunmaktadir.
Bu duruma göre haklarinda görevden uzaklastirma islemi uygulanmis bulunan memurlara;
l ) 1.3.1971 tarihinden 31.12.1972 tarihine kadar tam
2) 2 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüge girdigi 30.12.1972 tarihini izleyen ay basi olan 1.1.1973 tarihinden itibaren yarim aylik;
ödenmesi gerekmektedir.
Su kadar ki, 657 sayili Kanunun 2 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile degisik 141 inci maddesinin son paragrafi geregince 657 sayili Kanunun 143 üncü maddesinde sayilan durumlarin gerçeklesmesi, yani :
a) Haklarinda memurluktan çikarmadan baska bir disiplin cezasi verilenler;
b) Yargilamanin men'ine veya beraatina karar verilenler,
c) Hükümden evvel haklarindaki kovusturma genel af ile kaldirilanlar;
ç) Görevlerine ve memur haklarina iliskin olsun veya olmasini memurluga engel olmiyacak bir ceza ile hükümlü olup cezasi ertelenenler; » haklarinda görevden uzaklastirma tedbirinin kaldirilmasi halinde, görevden uzaklastirilan, tutuklanan veya gözaltina alinan memurlarin kesilmis olan ayliklarinin diger yarisinin kendilerine ödenmesi lazim gelmektedir.
Bu uygulama, 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu kapsami disinda kalan ve fakat ayliklarini bu kanuna göre alan kuruluslarin personeli hakkinda da caridir.

Bilgileri ve uygulamanin bu teblig esaslarina göre yapilmasi rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber