İç Anadolu, çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2009 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yağış rejimi, su kullanımı ve varlığı açısından Türkiye'nin en hassas bölgesi olduğu belirtilen İç Anadolu'nun, su kullanımının planlı ve ekonomik şekle dönüştürülmemesi durumunda, çok geçmeden çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği bildirildi.

Bursa'da, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından düzenlenen ''Türkiye Sulak Alanlar Kongresi''ne katılan Çevre ve Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Şube Müdürü Yusuf Ceran, bozulan sulak alanların rehabilitasyonuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili Avlan Gölü örneğini veren Ceran, bir zamanlar tamamen kuruyan bu gölde 1990'lı yıllarda başlatılan çalışmalar sonucu, gölde su seviyesinin her geçen yıl yükseldiğini, bölgedeki doğal yapı ile tarımsal üretimin kendine geldiğini anlattı.

Birçok yerde, sulak alanların kurutulmasının ardından mülkiyetlerinin yöre halkına dağıtıldığını belirten Ceran, ''Bu nedenle, bozulan sulak alanların rehabilitasyonunda, sosyal problemle karşılaşıyoruz. Sosyal problemi çözmenin yolu, tekrar kamulaştırma. Kamulaştırma gücümüz de çok zayıf. Kamulaştırma gücümüz olur, o alanları kamulaştırırsak, tekrar suyla buluşturmamız kolaydır'' diye konuştu.

İç Anadolu Bölgesi'nde birçok sulak alanın kuruduğunu veya kurumak üzere olduğuna dikkati çeken Yusuf Ceran, ''İç Anadolu, yağış rejimi, su kullanımı ve varlığı açısından Türkiye'nin en hassas bölgesi. Eğer su kullanımını, planlı ve ekonomik şekle dönüştürmezsek, çok geçmez, İç Anadolu çölleşmeyle yüz yüze gelebilir'' dedi.

İç Anadolu'daki göllerin kurumasının nedenleri arasında, su kullanımına aşırı yüklenme ve yer altı sularının aşırı kullanımının başı çektiğine değinen Ceran, şöyle devam etti:

''Geçmişte, kanal açma ile kurutma çalışmaları gibi hatalar da yapılmıştır. Türkiye, özellikle İç Anadolu Bölgesi'ne dikkat etmek zorunda. Suyun bir damlasını dahi zayi etmeden ekonomik şekilde kullanma yolunu, ülke olarak benimsemeliyiz ve o şekilde hareket etmeliyiz. Aksi takdirde İç Anadolu Bölgesi, uzun vadede küresel ısınmanın da etkisi görülmeye başladıktan sonra, çok ciddi sıkıntılar yaşayabilir.''

-''AKŞEHİR GÖLÜ'NÜN KURUYACAĞI, KİMSENİN AKLINA GELMEZDİ''-

Geçmişte Akşehir Gölü'nün kuruyacağının, kimsenin aklına gelmeyeceğini dile getiren Ceran, şunları söyledi:

''Akşehir ve Eber gölleri için yönetim planı çalışmalarını tamamladık. Yönetim planı uygulanırsa ki uygulanmasında tüm kurumların katılımı gerekiyor, kurtarılır. Sadece Çevre ve Orman Bakanlığı uğraşır, diğer kurumlar uygulamazlarsa, ne kadar kurtarılırsa o kadar kurtarılır. Onun dışında Akşehir Gölü'nü bir daha geri getiremeyebiliriz. Çünkü ekosistem bozulduktan sonra, geri getirmek çok zordur.''

''Akşehir Gölü, artık son haykırışlarını, son çığlıklarını atmaktadır'' diyen Ceran, bu yıl yağışların fazla olmasının, umutları artırdığını, ama uzun vadede mutlaka yönetim planındaki tedbirlerin uygulanması, bölgede kuyu açımına kesinlikle izin verilmemesi, kaçak kuyuların da kapatılması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber