Viyana'da, 2 bin 175 Türk öğrenci okuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Haziran 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Viyana, kapısını Türk öğrencilere açtı

Avusturya İstatistik Kurumuna göre 2000 yılında üniversitelerde 1.215 olan Türk öğrenci sayısı 2008'de 2.175'e ulaştı. Her birinin ayrı bir serüveni olan Türk öğrencilerin burayı tercih sebebi üniversite harçlarının sadece 363 Euro olması, diplomanın YÖK tarafından tanınması, hayat şartlarının cazipliği, Türkiye'ye olan yakınlığı. Tabii bütün bunların yanında tarihten gelen Viyana sevdasını da yabana atmamalı.

Türkiye, Viyana'yı önce başörtüsü mağdurlarının üniversite eğitimlerini tamamlamak üzere gittikleri şehir olarak tanıdı. Aslında Viyana, hiç de yabancı değildi. Osmanlı'nın üç kızıl elmasından biri olan Stephan Katedrali'ne ev sahipliği yapan başkent Viyana, ecdadın iki defa niyet etmesine rağmen ulaşılamayan bir kara sevdaydı. Ancak, Devlet-i Âliye'nin talihinin terse döndüğü Viyana bozgununun faturası da çok ağır olmuştu. Zira ölmek, bozgun yaşamaktan daha ehvendi. Bir yönüyle, koskoca Devlet-i Âliye'nin bitip tükenişine ilk adım olmuştur bu ilk bozgun. Yazarın, "Keşke o gün, Ordu-yu Hümayun'un başındaki kumandanından son neferine kadar herkes, teker teker kellesini verseydi de ordumuz bozgunla tanışmasaydı. Zira o zaman, arkadan gelenler kaçmayı değil yerinde ölmeyi öğreneceklerdi." ifadesi de mevzunun vahametini ortaya koyar niteliktedir.

Osmanlı'nın bozgun yediği Viyana'ya Türk öğrencileri akın ediyor. Başörtüsü yasağı ve katsayı mağduru öğrencilerin eğitimi için Viyana bir çıkış kapısı olmuş. Osmanlı'nın fethe niyet ettiği şehre bu kez yüz yıllar sonra eğitim için dayandı Türk öğrenciler. Birçok eğitim ve danışmanlık şirketi, özgürce bir eğitim için gençleri bu kente yönlendiriyor. Türkiye'de Önder Vakfı kendi öğrencilerini başörtüsü mağduriyetinden dolayı Viyana'ya yollayarak eğitimlerini tamamlamalarına destek oldu. Zamanla, Viyana'nın cazip imkânları ve eğitim fırsatları üniversite okumak isteyen öğrenciler arasında yayıldı. Üniversite okumaya gidenler sadece başörtüsü mağdurları ile sınırlı kalmadı. Viyana'yı keşfeden yurtdışı eğitim danışmanlık hizmetleri sunanlar buraya öğrenci yollamaya başladı.

Kendisi de bir zamanlar Viyana'ya öğrenci olarak gelen Euro Eğitim Yurt Dışı Danışmanlık Hizmetleri'nin kurucu başkanı olan Selçuk Şeker'in Viyana'ya geliş serüveni bir hayli ilginç. Şeker, Adana'da Anadolu İletişim Meslek Lisesi'nden mezun olduktan sonra meslek liseleri mağduriyetinden dolayı İletişim Fakültesi'ni dahi seçemez. Zorunlu olarak iki yıllık bir bölüm tercih eder. İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ? TV yayıncılığına istemeyerek başlayan kurucu başkanın hikâyesini kendi ağzından dinleyelim: "İletişim meslek lisesine rağmen aynı adı taşıyan eğitiminin devamı olan İletişim fakültesini seçemedim kendi ülkemde. Gönül koydum ama memleketime küsmedim. Yurt dışında bir yer araştırdım, Viyana cazip ve ata yadigârı (gülüyor) olduğu için burayı tercih ettim."

Euro Eğitim'in kurucu başkanı, öğrenci olarak geldiği Viyana'da önce bir haber ajansında muhabir olarak çalışır, tarihe olan merakından Viyana'daki Türk izlerini araştırır. Bizim İzlerimiz" adını taşıyan bu araştırmaları Doğu Avrupa'da çıkan haftalık Zaman gazetesinde 22 hafta boyunca birbirinden bağımsız yazılar olarak yayınlanır. Okurların büyük ilgi gösterdiği yayınlardan sonra Zaman gazetesi "Viyana şehir rehberi ve Viyana'da Türk izleri" adını taşıyan şehir rehberi yayınlar. Türk izlerinin fotoğraflarını çeken Şeker, ecdadına vefa borcu olarak gördüğü bu araştırmalarına hâlâ devam etmektedir. Medya dünyasında aradığını bulamaz esnaf aileden geldiği için de ticarete atılmaya karar verir.

Türkiye'deki eğitim sisteminin mağdurlarından biri olan Şeker, 'Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.' der ve üniversite danışmanlığı yapmaya karar verir. Türkiye'den Viyana'ya öğrenci yollayan ve Avrupa'nın sadece tozpembe yönünü anlatarak sıkıntılarını hasıraltı eden danışmanlık şirketlerine alternatif olmaya kararlı. Kendi çabalarıyla kurduğu Euro Eğitim için açtığı www.euroegitim.com internet sitesinde Avusturya hakkında Türkiye'den gelecek bir öğrencinin bilmesi gereken bütün soruların cevabını verir.

Avusturya'daki üniversiteler hakkında bilgi veren Şeker, Avrupa Birliği ülkesi Avusturya'daki devlet üniversitelerinde okuma imkânını az öğrencinin bildiğini, kiminin gemileri yakarak geldiğini, kiminin de daha önce gelenlerin şikâyetlerini duyunca gelmekten vazgeçtiğini anlatıyor. "Biz öğrencimize burayı anlatırken, maddî manevî ihtiyaçları, kendisini bekleyen ülkeyi, yaşayacağı muhtemel problemleri ve bütün bunların sonunda elde edeceği Avrupa ve dünyada geçerli olan diplomadan bahsediyoruz." diyen Şeker, bu yollardan kendisinin çoktan gelip geçtiğinin altını çiziyor.

Avusturya'daki üniversitelerin lisans programlarının üç yılda, yüksek lisans programlarının ise iki yılda bittiğini söyleyen başkan, ülkedeki üniversitelerden birine kayıt olmak için, Türkiye'de herhangi bir lisans programına kayıtlı olmanın yettiğini vurguluyor.

Selçuk Şeker sıklıkla karşılaştıkları sorulardan birinin de eğitim masrafları olduğunu öğrencilerin ve velilerin Avrupa denince maddî yönden çekindiklerini, Avrupa'da okumak için zengin olmak gerektiğini düşündüklerini anlatıyor. Üniversite sınavlarına çok yaklaştığımız şu günlerde istediği bölümü kazanamayan öğrenciler üzülmesin. Avrupa'nın birçok kenti sizleri bekliyor.

YÖK diplomaları tanıyor

Avusturya'daki üniversitelerin lisans programlarının üç yılda, yüksek lisans programlarının ise iki yılda bitiyor. Buradaki üniversitelerden birine kayıt olmak için, Türkiye'de herhangi bir lisans programına kayıtlı olmak yetiyor. Üniversite okumak için yurt dışını seçenlerin en çok sorduğu sorulardan biri, eğitim masraflarının ne kadar olduğu. Çünkü yurt dışı eğitinin pahalı olduğuna dair kanaat oldukça yaygın. Dolayısıyla öğrenciler ve velileri Avrupa'da eğitim deyince, acaba bu masrafın altından kalkabilir miyiz, diye düşünüyor. Viyana'daki üniversitelerin harcı 363 Euro. Ayrıca diplomaları da YÖK tarafından tanınıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber