Sağlık Bakanlığında yöneticilik makamlarına sigara içerenler atanmayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Haziran 2009 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Akdağ, 19 Temmuz'da başlayacak sigara yasağı öncesinde, tiryaki bakanlık yöneticilerine, ?Ya sigarayı bırak ya makamı? diye mesaj verdi. Akdağ'ın bakanlık bünyesindeki yönetici kadrolarına ?sigara içenleri atamama' kararı aldığı, mevcutların durumlarını da gözden geçireceği kaydedildi19 Temmuz'da restoran, kahve ve kafeterya gibi işyerlerinde başlayacak sigara yasağının uygulanmasıyla ortaya çıkacak ihlallerin önlenmesi amacıyla denetim ekipleri eğitiliyor. İzmir'in 30 ilçesinden 300 kişinin eğitildiği üç gün süren eğitim programı önceki gün sona erdi.

Eğitime katılan emniyet, sağlık müdürlüğü, belediye ve milli eğitim görevlileri valilik onayıyla ?denetçi? oldu.

Eğitim programının son gününe katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Basın Müşaviri Mine Tuncel'in ?Denetim sırasında iletişim teknikleri? konulu bir sunum yaptığını belirten İl Tütün Kontrol Kurul Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Kılınç, şöyle dedi:

Bakan'ın mesajları

?Sayın Tuncel'in, sayın bakanımızdan bize taşıdığı mesajlar çok önemli. Sayın bakanımızın yasanın arkasında hiçbir taviz vermeden durduğunu ifade etti. Ayrıca bakanımızın, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki idareci kadrolarına artık sigara içen yöneticilerin atanmayacağını kendisine ifade ettiğini söyledi. Bu da bizim açımızdan sevindirici haber. Şu an görevde olan yöneticilerle ilgili olarak da ?Ya sigarayı bıraksınlar ya da makamı' mesajı vermiş. Bu konuda sayın başbakan ve sayın bakanın çok kararlı olduğunu biliyoruz. Bu da bizim çalışma şevkimizi artırıyor.?

Duman avcıları

İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, ?duman avcısı? diye nitelediği denetçilerin, dünyanın en güçlü üç sektöründen birine karşı mücadele edeceklerini belirterek, ?Bu işte en üstteki kişilerin dik duruşu önemli. Sayın bakanımız bu konuda kesin kararlı. Bu kararlılık sonuçta zafer getirecektir. İnsanlar yavaş yavaş bırakabilir. Sigarayı tamamen yok etmek mümkün değil. Sigarayı bırakanları gördükçe mutlu olacağız? dedi. Prof. Azrak: Böyle bir karar verilemez

İdare hukukunun önde gelen isimlerinden Prof. Ülkü Azrak, ?sigara içenlerin Sağlık Bakanlığı'nda yönetici kadrolarına atanmaması' yönünde bir karar alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Mevzuatta buna olanak sağlayacak bir hüküm bulunmadığını söyleyen Prof. Azrak, ?Çok tuhaf kararlar. Bana sorarsanız böyle karar verilmez. İdari atamaların hukuki koşulu olarak öngörülmüş bir şey değildir bu. Memurların atanmalarına ilişkin olarak ne kanunlarda ne yönetmeliklerde böyle bir hüküm yok. Onun için bu bir yanlış karardır. Kapalı mekânlarda sigara yasağı getirilebilir ama yasak olmayan yerlerde insanlar sigarasını içebilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber