'Tam gün'e en çok jinekologlar direniyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Haziran 2009 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasa tasarısıyla ilgili AKŞAM'ın sorularını yanıtladı. Tasarının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu doktorları da kapsayacağını belirten Akdağ, askeri hekimlere 'tazminat' adı altında yeni bir ödeme getirileceğini söyledi. Akdağ, askeri hekimlere yönelik uygulamayı şöyle anlattı:

'Bir albay aynı zamanda doktor olursa, ilave tazminat almış olacak. Askeri hekimler, hastanede çalıştıklarında, Sağlık Bakanlığı ya da üniversite hastanelerinde olduğu gibi 'döner sermaye ya da ek ödeme' alamayacak. Buna karşılık, onlara tazminat ödenecek. Milli Savunma Bakanlığı'nın, Başbakanlık'a gönderdiği son görüş de bu doğrultuda oldu. Milli Savunma Bakanlığı, 'Tam Gün, Silahlı Kuvvetler mensupları için de geçerli olsun' dedi.'

KÜLTÜR MESELESİ

Bakan Akdağ, tasarıya dönük eleştirilerle ilgili ise 'Sağlık Bakanlığı'nda çalışan doktorların muayeneleri artık büyük ölçüde yok, sadece yüzde 20'nin muayenehanesi var. Bu kesimde de birinci sırayı kadın doğum uzmanları alıyor. Oradaki kültür biraz daha kökleşmiş kültür. Muayenehaneci olarak kalma hususunda kadın doğumcular daha ısrarlı. Onların da yüzde 50'den fazlası muayenehanelerini kapamış durumda. Yani biz Sağlık Bakanlığı'nda sorunun büyük bölümünü çözmüş noktadayız. Daha yapılacak iş var' dedi.

BİNLERCE HEKİM TERCİH YAPACAK

Akdağ'ın verdiği bilgilere göre Sağlık Bakanlığı'ndaki 25 bin hekimin sadece 6 bininin muayenehanesi var. Üniversitelere bağlı çalışan 7 bin klinisyen uzmanın 1200'ünün muayenehanesi bulunuyor. Bu hekimler de ya 'piyasayı' ya 'kamuyu' tercih etmek zorunda kalacak. Hekimlere üç seçenek sunduklarını belirten Akdağ, 'Hekimlerin büyük çoğunluğunun kamuda çalışmayı tercih edeceklerini biliyoruz. Çünkü maaşı 1500 TL olan bir uzmanın, Sağlık Bakanlığı'ndan aldığı ek ödeme 4 bin 500 TL'ye yaklaşıyor. Bunun biraz altında kalan var, biraz üstünde olan var. TTB, 'Bu parayı kim alıyor?' diye soruyor. Maaş bordroları ortada! Küçük bir kısım doktor, özel hastaneler veya muayenehaneciliği tercih edebilir. Az sayıda doktora, az sayıda zengin insan gider, para verir, karşılıklı ilişki devam eder, bizim buna itirazımız yok, yasa bunu yasaklamıyor zaten' diye konuştu.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber