Hepatit B AİDS'ten 100 kat kolay bulaşabiliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2009 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ankara Üniversitesi (AÜ) İbni Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Hepatit B hastalığının AİDS'ten 100 kat daha kolay bulaşabildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Balık viral hepatitlerin Türkiye'de en yaygın görülen bulaşıcı hastalıklardan olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon Hepatit B ve C taşıyıcısı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Balık, hastalıkların özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın görüldüğünü kaydetti.

Önlem alınmadığı takdirde hastalığın karaciğer yetmezliği, siroz, karaciğer kanseri gibi tedavisi zor ve bir o kadar pahalı ölümcül hastalıklara neden olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Balık, Hepatit B hastalığının AIDS'ten 100 kat daha kolay bulaşabildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Berber ve kuaförlerde sterilize edilmeden kullanılan araç ve gereçler hastalığın yayılmasında önemli etken oluşturuyor. Vücuda sterilize edilmemiş aletlerle dövme yaptırılması, küpe ve piercing deliği açtırılması hastalığı kolaylıkla bulaştırabiliyor. Cinsel ilişki sırasında da mutlaka kondom kullanılması gerekiyor."

Hastalığın yayılmasının önlenmesinde aşı yaptırılmasının önemli bir aşama olduğunu söyleyen Balık, Hepatit B aşısının sağlık kuruluşlarınca ücretsiz yapıldığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber