Sigarayı kısıtlamadan 2 milyar TL'lik tasarruf

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2009 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sigaranın kapalı alanlarda sınırlandırılması ile birlikte tütün tüketiminde yüzde 10 azalma olduğu, bunun, yılda yaklaşık 2 milyar TL'lik tasarruf anlamına geldiği bildirildi.

TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, tiryakilerin kendilerine ve başka kişilere zarar vermesini önlemek adına sigara tüketimine yönelik bazı sınırlandırmalara gidildiğini söyledi.

Bu uygulamalarla birlikte sigaraya bağlı hastalıklar ve ölümlerin azaltılmasının hedeflendiğini ifade eden Erdöl, yaptıkları inceleme ve araştırmalara bakıldığında kapalı ortamlara getirilen yasakların etkili olduğunu gördüklerini anlattı.

Türkiye'de yılda 20 milyar dolara yakın legal ve illegal sigara satışı olduğunu vurgulayan Erdöl, "Sigaranın kapalı alanlarda sınırlandırılması ile birlikte tütün tüketiminde yüzde 10 azalma oldu. Bu, yılda yaklaşık 2 milyar TL'lik tasarruf anlamına geliyor. 19 Temmuzdan sonra tüm kapalı olanlarda tüketiminin yasaklanması ile birlikte sigara tüketiminde daha fazla azalma bekleniyor. Bunu halk da bekliyor"dedi.

Özgürlüklerin genişlemesiyle birlikte 18 yaşın altında sigara içme oranlarının çok düşeceğini belirten Erdöl, "Sigaraya başlama yaşı sürekli düşüyor. Sigara yaşının ilköğretim çağı ve hatta altına indiği biliniyor. Hazırladığımız yasada bir tek hapis cezası sadece çocuklara sigara satanlara var. Çocuklara sigara paketi açıp tek tek satanlar oluyordu. Buna da cezalar getirdik. Tek sigara için 250 lira ceza ve hapis cezası var. Bütün bu uygulamalar zamanla çocukların sigara tüketimini azaltacak. Daha sağlıklı bir toplum oluşacak"diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber