Memurlar maaşlarıyla 4 gün tatil yapabiliyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Haziran 2009 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun araştırmasına göre, dört kişilik memur ailesi dört yıldızlı bir otelde her şey dahil kişi başına günlük 75 TL'den toplam bin 200 TL ödeyerek yalnızca dört günlük tatil yapabiliyor

ANKARA

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun (Hak-Sen) yaptığı araştırma, dört kişilik memur ailesinin dört yıldızlı bir otelde her şey dahil kişi başına günlük 75 TL'den toplam bin 200 TL ödeyerek yalnızca dört gün tatil yapabildiğini ortaya çıkardı.

NET MAAŞ BİN 251 TL

Araştırmada; üniversite mezunu, 10 yıllık, eşi çalışmayan iki çocuklu bir memurun ek ödeme ve aile yardımı dahil net maaşının bin 251 TL olduğu belirtilirken, bu maaşla dört kişilik bir ailenin dört yıldızlı bir otelde her şey dahil kişi başına günlük ortalama 75 TL'den toplam bin 200 TL ödeyerek gün tatil yapabildiğine dikkat çekildi. Ayrıca dört kişilik memur ailesinin orta sınıf bir mağazadan bir defaya mahsus olmak üzere giyim ihtiyacını karşılamak için toplam bin 645 harcaması gerektiği ortaya çıktı.

MUTFAK MASRAFI 412 TL

Sağlıklı bir beslenme için memurun aylık asgari mutfak masrafı 412 TL olarak belirlenirken, temizlik giderleri için ise 110 TL ödemesi gerektiği tespit edildi. Elektrik, doğalgaz, su, haberleşme ve ulaşım giderleri için 575 TL'lik harcama yapıldığı tespit edilirken, iki çocuğun eğitimi için ise aylık 600 TL ödeme yapılması gerektiğine işaret edildi.

EN TEMEL GİDERLERE YETMİYOR

Giyim, sağlık, kültürel ve sosyal faaliyetler dışındaki temel giderler için aylık toplam 2 bin 197 TL ödemesi gerekiyor. Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, araştırmanın en temel ihtiyaçların baz alınarak yapıldığını belirterek, ?Dikkate alınmayan diğer giderleri göz önüne alırsak dört kişilik bir ailenin insani yaşam maliyetinin en az 2 bin 500 TL olması gerekiyor. Bugün bin 200 TL maaş alan dört kişilik bir memur ailesi iki kişilik gibi yaşıyor? dedi.

PANSİYON OKULDA 15 GÜNLÜK TATİL150 TL

Dar gelirlilerin son yıllardaki gözde tatil merkezleri olan Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki 15 günlüğü 150 liraya kiralanan 'pansiyon okul'da, 1 Temmuz'da açılacak 'turizm sezonu'nun hazırlıkları tamamlandı. Atatürk ilköğretim Okulu ve Çok Programlı Lisede eğitim öğretim yılının sona ermesinin ardından başlayan hazırlıklar kapsamında sınıflar, yeni düzen verilerek temizlendi, perdelerin eksikleri giderildi, bahçedeki duş kabinleri yenilendi. Denize sıfır iki okulda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu yıl uygulanacak konaklama ücreti belirledi. Buna göre, 7-8 kişinin kalabildiği sınıflarda, 15 günlük konaklama bedelinin 150 TL olması kararlaştırıldı. Burada tatil yapmak isteyen çok çocuklu ailelerin kişi başı günlük konaklama bedeli ortalama 2 TL seviyesinde kalıyor.

Okulların gelir kaynağı

Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Osman Küçük, Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni doğrultusunda gerçekleştirilen 'pansiyon okul' uygulaması sayesinde okullarına gelir sağladıklarını bildirdi. Pansiyon okulda temizlik, tuvalet ve duş hizmetlerinin bulunduğunu, sınıflardaki sıraları değerlendirme imkanı sundukları tatilcilerin bunların üzerine serdikleri yataklarda yattıklarını belirten Küçük, 'Genellikle çok çocuklu aileler tercih ediyor. Sınıflarda 7-8 kişi rahatlıkla kalabiliyor. Çarşıya pazara yakın olan pansiyon okulda kalan herkes memnun ayrılıyor' dedi. Küçük, son iki yıldır sahilde çadır turizminin yasaklanması nedeniyle boş sınıflarının kalmadığını belirterek, 'Geçen yıl okulumuza 3 bin TL gelir elde ettik. Bu yıl bu gelirin artacağını ümit ediyoruz' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber