Mersin'de hastanede 'doktor yok' iddiası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2009 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Mersin'de kasık ağrısı nedeniyle rahatsızlanan opera dekoratörü, iddiaya göre önce özel bir hastaneye kaldırıldı, ancak burada 'doktor olmadığı' gerekçesiyle Mersin Üniversitesi'ne sevk edildi. Ancak hasta kadının, burada da ameliyata alınmak için yaklaşık 13 saat boyunca doktor beklediği ileri sürüldü.

İddialara göre olay, dün akşam saatlerinde meydana geldi. Saat 00.30 sularında Mersin merkezde yer alan ve tek başına yaşadığı Çamlıbel Mahallesi'nde evinde rahatsızlanan, Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) dekoratörü Gülden Sayıl (39) kasıklarında ağrı hissetti ve durumu yakın arkadaşlarına bildirdi. Sayıl, arkadaşları tarafından Mersin Özel IMC Hastanesi'ne kaldırıldı ancak burada uzman doktor olmadığı için Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Gece saat 01.30 sularında üniversitenin acil servisine kaldırılan Sayıl, burada yapılan ilk müdahalenin ardından aynı hastanede yer alan Kadın Doğum Servisi'ne sevk edildi.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada'nın iddiasına göre dekoratör Gülden Sayıl'ın burada acil serviste tek başına tutulduğunu ve doktor olmadığı için de ameliyata alınmadığını söyledi. Saat 11.00'da hastanede olmalarına karşın hiçbir yetkiliyle görüşemediklerini ve kendilerine sağlıklı bilgi verilmediğini anlatan Selman Ada, "Şu saat oldu ve yaklaşık 3 saattir buradayız. Ancak doktor aradık bulamadık. Hastane yetkilisi aradık bulamadık, idareci bulamadık. Doğum kontrolde görev yapan memur ve özel güvenlikçilerden başka hiç kimseden bilgi alamadık. Bize tek söylenen şey; hastamızın kanamasının olmadığı ve korkulacak bir durumun da yaşanmadığı oldu. Edindiğimiz bir diğer bilgi de arkadaşımızın ameliyathanede başında hiçbir doktor olmadan öylece bekletildiğidir" dedi.

Gülden Sayıl ile telefonda görüştüğünü ve kendisiyle doktorların ilgilenmesi, gerekli tedavinin yapılması noktasında ricada bulunduğunu dile getiren Ada, Mersin'de görev yapan birçok doktorla irtibata geçmelerine rağmen hiçbirine ulaşamadıklarını ve onların tatilde olduklarını öğrendiğini anlattı. Ada, her insanın değerli olduğunu ve insan hayatına da önem verilmesinden yana olduklarını ifade ederek, "Şu anda umutsuzuz. Bugün Pazar ve kentimizdeki hastanelerin ne tür durumda olduğunu görmek bizi hem üzüyor, hem de umutsuzluğa sevk ediyor. En azından bize hastamızın durumu hakkında bilgi verebilirlerdi ancak bunu da yapmadılar. Tüm bu yaşananları talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yok. Arkadaşımızı başka bir hastaneye kaldırmayı düşünüyoruz ama diğer hastanelerde de durumun buradan farklı olmadığını öğrendik. Özel hastanelerdeyse bu tarz ameliyatları yapabilecek teknik donanımın olmadığını bize ileterek, Tıp Fakültesi'nin en iyi yer olduğunu bize anlattılar. Burası en iyi yer olabilir ama karşımızda hiçbir muhatap bulamayınca insan ister istemez korkuya kapılıyor ve biz arkadaşımızın sağlığından endişe ediyoruz" diye konuştu.

"HASTAYA AĞRI KESİCİ VERİLİP EVİNE GÖNDERİLSEYDİ BUNLAR OLMAZDI"

MEÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöbetçi Amiri Yrd. Doç. Dr. Hakan Kaleağası ise, söz konusu iddiaları yalanladı. Hakan Kaleağası, kasık ağrısı şikayetiyle Gülden Sayıl'ın Acil Servise müracaatta bulunduğunu hatırlattı. Sayıl'ın şu anda regl döneminde olduğunu ve adet geçirdiği bilgisini de veren Kaleağası, hastanın geçmişiyle ilgili olarak yapmış oldukları incelemelerdeyse 3 ayrı hastalıkla karşılaştıklarını ve bunların da; Ailevi Akdeniz Ateşi, miyom ile çikolata kisti olduğunu dile getirdi. Kaleağası, hastanın da kendilerine her adedinin ağrılı geçtiğini ve bu durumunda ilk kez yaşanmadığı yönünde beyanatta bulunduğunu vurgulayarak, nöbetçi doktor tarafından Sayıl'a gerekli muayenenin yapıldığını, herhangi bir kanamaya ya da acil ameliyat gerektirecek bir durumla da karşılaşılmadığının altını çizdi.

Yapılan laboratuar testlerinde de herhangi bir olguya rastlanılmadığını dile getiren Kaleağası, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Hastada; ağrılı adet kanaması ve buna bağlı olduğu düşünülen kasık ağrısı dışında herhangi bir durum saptanmamış. Arkadaşlar etik olanı yapmışlar. Bir ağrı kesici ilaç verip de evine göndermiş olsaydılar bugün hiçbir sorun çıkmayacaktı. Ancak doktor arkadaşlarımız, Gülden Sayıl'ı eve göndermek yerine ağrısı olduğu için gözetim altında tutma kararı almışlar. Acil Servis'te kadın hastaların muayene edilmesini etik açıdan doğru bulmadığımız için hastamız Kadın Doğum Servisi'ne yönlendirilmiş. Bu arada sorumlu doktorumuzda hastanede ancak durumu acil olan bir hastayı ameliyata almışlar. Ameliyat şu anda da devam ediyor. Bu süreç içinde işi sağlama alma ve hastanın sağlığı için yeniden muayene yapılmak istenirken, hasta yakınları bu durumu yanlış anlamışlar ve 'Hastamızın kanaması var müdahale edilmiyor' şeklinde özetlenebilecek bir yanılgıya kapılmışlar."

Gülden Sayıl'ın yapılan tetkik ve kontrollerinde acil ameliyat gerektirecek bir durumun saptanmadığını vurgulayan Hakan Kaleağası, buna rağmen hastanın olası bir gelişmeye karşı gözetim altında tutulduğunu ve hasta yakınlarının tepkisine de anlam veremediğini söyledi. Kaleağası'nın bu açıklamasının ardından, ameliyattan çıkan Kadın Doğr insanın değerli olduğunuum Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Yazıcı tarafından kontrol edilen dekoratör Gülden Sayıl'ın ameliyata alındığını öğrenildi. Sayıl'ın ameliyatının şu an itibariyle devam ettiği ve Yazıcı'nın da konuyla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber