Yeni müfredatın temeli 'Felsefe' dersi

Haber Giriş : 04 Ocak 2005 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk başkanlığında, ilköğretim müfredatı yeni baştan hazırlanıyor. OECD tarafından 41 ülkede gerçekleştirilen PISA 2003 Projesi sonuçlarında 35'inci sırada yeralarak, sınıfta kalan Türkiye'deki eğitim sistemi, yeni müfredata oturtuluyor. Bu yeni müfredatın temelini ise 'Felsefe' dersi oluşturuyor.

Liselerin 3'üncü sınıflarında okutulan Felsefe dersi, ilköğretim müfredat programının ana temelini oluşturacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni ilköğretim müfredatına göre 2006 yılından itibaren öğrencilerin ufku, Felsefe dersiyle açılıp, onlara yeni bir vizyon kazandırılması hedefleniyor.

SOFİ'NİN GÜNLÜĞÜ

Bundan böyle öğrenciler, daha ilköğretim çağında ünlü filozoflarla büyüyüp, hayatına ve güncel konulara, kazandıkları Felsefe bilinci ile bakmayı öğrenecekler. Öğrenciler, 'Sofi'nin Günlüğü' ile düşüncelerini geliştirecek. Yeni müfredatla, ilköğretim 3'üncü sınıftan itibaren Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler dersleri içinde temel Felsefe eğitimi verilecek. 6'ncı sınıftan itibaren Felsefe tek başına seçmeli olarak ilköğretim müfredatına konacak.

FİNLANDİYA'YA GİTTİLER

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, müfredat değişikliğinin pilot olarak seçilen başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bolu, Kocaeli, Diyarbakır, Hatay, Samsun ve Van illerinde 120 pilot okulda devam ettiğini belirtti. Balıbey, Felsefe dersiyle öğrencilerin düşünmeyi, düşünceyi geliştirmeyi öğreneceklerini söyleyerek, felsefe düşüncesinin ön plana çıkarılmasını takdir ettiğini belirtti. Balıbey 'Çünkü, çocuklarımız yaratıcı olacak. Kişisel hareketleri ile önplana çıkacaklar. Robot gibi bir genç nesil olmayacaklar. Test çocukları değil, düşünen çocuklar olacaklar' dedi. Üç yıl üstüste eğitimde birinci sırayı kimseye kaptırmayan Finlandiya'ya kursa gittiklerini söyleyen Balıbey, 'Avrupa birincisi Finlandiya'da seminer gördük ve anladık ki herşey Felsefe'ye dayanıyor. Düşünmeyi öğretmek gerek. Eğitim sistemindeki başarısızlığı Felsefe ile aşacağız' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber