Bakaya kalan hakim, savcı ve avukatlara kışla yolu göründü

Haber Giriş : 05 Ocak 2005 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya kalmak suçlarından aranan hakim, savcı ve avukatlara askerlik yolu gözüktü.

Polis ve jandarma, yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olarak aranan hakim ve savcıların adresini tespit ederek en yakın askerlik şubesine başvurmaları gerektiğini tebliğ edecek. Adalet Bakanlığı da hakim ve savcıların askere gitmelerini sağlayacak. Söz konusu suçların ?kişisel suç? niteliğinde olması nedeniyle asker kaçağı olarak aranan avukatlar da yakalanmaları halinde ?nezarete? atılacak.

Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı, yoklama kaçağı, bakaya ve firariler ile izin ve hava değişim süresini aşanların yakalanmaları ve askere sevklerinde karşılaşılan sorunların çözümü amacıyla ilgili birimlerle geçtiğimiz ay iki ayrı toplantı yaptı. Toplantılara Genelkurmay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri katıldı. Cezalı yükümlülere ilişkin alınan 16 maddelik kararlar Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Kerim Şahin'in imzasıyla; Adalet ve İçişleri bakanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Personel Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık'a gönderildi.

?Hizmete özel? mühürlü yazıda; üzerinde ?mutabakata? varılan kararlar ayrıntılı biçimde açıklanıyor. Buna göre, güvenlik birimleri yoklama kaçağı veya baka- ya olarak aranan hakim ve savcıların adreslerini tespit edecek.

En yakın askerlik şubesine başvurmaları gerektiğine ilişkin tebligat yapacak. Hakim ve savcıların kimlik kayıtları ile adreslerini bildirir tutanak düzenlenerek Adalet Bakanlığı ve ilgili askerlik şubelerine bildirilecek. Adalet Bakanlığı da cezalı yükümlü konumundaki hakim ve savcıların askere gitmesini sağlayacak. Asker kaçağı olarak aranan avukatlar ise polis ya da jandarma nezaretine atılabilecek. Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalmak suçlarının ?kişisel? suç niteliğinde olması nedeniyle bu suçlardan aranırken yakalanan avukatlar emniyetçe nezarette tutulabilecek. Söz konusu toplantıda avukatların nezarete konulmasında yasal bir engel olmadığı görüşü dile getirildi. Cezalı yükümlülerin polis tarafından askerlik şubelerine teslimi sırasında yaşanan sorunlar da toplantıda gündeme getirildi. Toplantı tutanağının 10. maddesinde, ?Cezalı yükümlüleri şubeye getiren kolluk kuvvetlerine askerlik şubesinde gerekli kolaylığın gösterilmesi ve bu personel ile olan diyalogların karşılıklı saygı ve nezaket kuralları içerisinde olması? ifadeleri yer aldı.

Polis ve jandarma, askerlik yükümlüsü olup kaçması muhtemel kişilerin tespitini titizlikle yapacak. Ancak, mevcutlu işlem yöntemi olarak adlandırılan askerlik şubesine polis nezaretinde getirilme işlemi yaygın bir uygulama haline getirilmeyecek. İşlemleri hemen sonuçlanacak yoklama kaçağı, saklı ve bakayaların askerlik şubelerince kolluk kuvvetlerinden derhal alınması sağlanacak. Firar, izin ve hava değişimi süresini aşmış yükümlülerin polis tarafından yakalanması halinde, merkez komutanlığı bulunan il ve ilçelerde merkez komutanlığına bildirilecek. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, asker kaçağı avukatların nezarethaneye konulması halinde Birlik olarak bu avukatlara sahip çıkılmasının beklenilmemesi gerektiğini bildirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber