Hekimler tepkili: 7 gün 24 saat çalışılsa bile o gelire ulaşılamaz

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Temmuz 2009 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tabip odaları, doktorların gelirinin 6 bin liradan başlayacağını açıklayan Sağlık Bakanlığı'na tepkili. Hekimler: ?7 gün 24 saat çalışılsa bile o gelire ulaşılamaz.?

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, tam gün yasasının çıkması halinde hekimlerin kazançlarının 6 bin TL ile 17 bin TL arasında değişeceğine ilişkin Sağlık Bakanlığı açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlığa hekimler de tepkili.

Sağlık Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada, Tam Gün Yasa Tasarısı'nın çıkması halinde bir asistan doktorun maaşının yan ödemeleriyle birlikte 6 bin 550 TL, yardımcı doçentin 13 bin 50, doçentin 14 bin 600, profesörün ise 17 bin 100 TL'ye kadar kazanç elde edeceğini açıklamıştı. Bu açıklamaya tepki gösteren Gürsoy, şunları söyledi:

?Hekimlerin bu kadar para kazanabilmesi için hiç durmadan çalışması, ameliyatlara girmesi gerekir. Bir hekimin çıplak maaşı 2 bin TL'yi bile geçmez. Öne sürülen bu kazançlar öncelikle maaş değil, döner sermaye getirisidir. Hekimlerin çıplak maaşları 1500 TL civarındadır. Burada hekimin, hastaneye ne kadar çok kazandırıyorsa, o kadar çok kazanması amaçlanmaktadır. Biz öncelikle bu yönteme karşıyız. Çünkü bu durumda bu rakamlar tamamen varsayımlardan oluşuyor ve hekim ticari bir kaygıya zorlanıyor. Bakanlık tam gün yasasına ilişkin itirazları karşılamak için hekim maaşlarını yüksekmiş gibi gösteriyor.?

Bu arada İstanbul Tabip Odası (İTO) da üyelerine bir yazı göndererek basında doktorların aldıkları döner sermaye payının (8 kata varan oranda) yükseltildiğine ilişkin ?yanıltıcı ve yalan' haberler olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın demagojik bir propaganda yürüterek ?tam gün' tasarısına zemin hazırlamaya çalıştığı belirtilen yazıda, şöyle denildi: ?Biliyoruz ki medyada son günlerde yer alan haberler Türkiye'deki büyük hekim çoğunluğunun durumunu yansıtmamaktadır. Bu yanıltıcı propagandaya karşı gerçekleri dile getirmek, yaşadığımız sıkıntıları, taleplerimizi anlatmak konusunda her birimize görev düşmektedir. Maaş bordronuzu, aldığınız performans rakamlarını ve sıkıntılarınızı medya organlarına, köşe yazarlarına iletmek bu çabanın önemli bir adımı olacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber