Sivil yargıda ilk dava Çevik Bir'e açılıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2009 19:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mecliste günlerce tartışılan askerlere sivil yargı yolunu açan yasanın ardından ilk dava Çevik Bir'e açılıyor. DTP'li Akın Birdal, Bir için suç duyurusunda bulunacak.

DTP Milletvekili Akın Birdal, 1998 yılında basında yer alan ve sonrasında Orgeneral Çevik Bir'in hazırladığı iddia edilen bazı metinleri ile ilgili olarak Çevik Bir hakkında suç duyurusunda bulunacak. Daha önce de defalarca Çevik Bir hakkında suç duyurusunda bulunduğunu anlatan Birdal, yasalar el vermediği için Çevik Bir'in yargılanmadığını söyledi.

Son değişiklikler ile askere sivil yargı yolunun açıldığını dile getiren Akın Birdal, Çevik Bir hakkında tekrar suç duyurusunda bulunaceğını söyledi. 1998 yılında ilk olarak Şemdin Sakık'ın ifadeleri olarak medyada yer alan bazı metinlerin daha sonrasında Çevik Bir imzalı bir andıç olduğunu anladıklarını belirten Birdal, bu andıçta bir çok kurum ve kişinin hedef gösterildiğini Mehmet Ali Birand, Cengiz Çandar gibi gazetecilerin işten el çektirildiğini ve kendisine ise suikast düzenlendiğini vurguladı.

Birdal, yasaya ilişkin değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi de içeren bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunu onayladı. 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu. Bu yasanın onaylanmış olması hukuk devleti açısında ve sivil rejim açısından önemli bir adım oldu ve sayın Cumhurbaşkanınca da onaylanması bence hukukun üstünlüğüne bağlı sivil siyasi bir iradenin de onaylanmış olması anlamına geliyor. Bir takım karşı argümanlar var.

Bunları Anayasa Mahkemesine taşınacak olunması, bu temel hak ve özgürlükler açısından bir referandum niteliği de taşıya bilir, ama bu siyasi bir pragmazizimdir. Bu yasanın onaylanması yeniden geriye dönerek daha önce askerlerin yapmış olduğu olaylar var. Adli müşavirliğin izin vermemesi üzerine dava açılamamıştır. Dava konusu olamamıştır. Yada sivil mahkemede görülürken askeri mahkemeye gitmiştir en son Şemdinli örneği. 1998 yılında Şemdin Sakık'a ait olduğu ifadeler yer aldı. 26 Nisan günü 2 büyük gazetede. Ona ait olduğu söylenen ifadelerde kimi kurum ve kuruluşlar hedef gösteriliyordu. Kimi kişilerde doğrudan hedef gösteriliyordu. Örneğin bu belgenin yayınlanmasından sonra Mehmet Ali Birand, işten el çektirildi.

Cengiz Çandar'a yazı yazdırılmadı. Bize yönelikte bir suikast düzenlendi ve rastlantı sonucu bu gün hayattayım. Bir süre sonra maillerimize bir dosya geldi. Baktık bu dosya andıç diye adlandırılan ve o gazetelerde Şemdin Sakık'a ait olduğu ileri sürülen ifadelerin yer aldığı bir belge ve Genel Kurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in imzası var. Biz bir süre sonra Ankara Cumhuriyet Baş Savcısına suç duyurusunda bulunduk.

Tam bundan bir yanıt alamadık. Pazartesi günü avukat arkadaşlarım ile görüşeceğim, değerlendirip salı veya çarşamba günü Çevik Bir'in ve bu servisi yapan General Erol Özkasnak hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bakalım yasanın karşılığı nasıl işleyecek. Umarım bu da kapatılmaz. Duyarsız kalınmaz. Bu yasanın onaylanmış olmasının ilk örneğini görmüş oluruz".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber