Çiçek: Yargıtay Başkanı'nın açıklaması doğru olmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2009 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in, CHP tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülen, "Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan" yasaya ilişkin değerlendirmeleri hakkında, "Bir yasanın Anayasa'ya aykırılığının tespit edileceği yer Yargıtay değil ki. Bir yasa, Anayasa'ya aykırıysa bunu belirleyecek olan Anayasa Mahkemesi'dir ve dava da Anayasa Mahkemesi'nin önündedir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi bakanların katılımıyla Başbakanlık Resmi Bina'da gerçekleştirilen toplantının ardından, açıklamalarda bulunan Çiçek, açıklama yapmak üzere toplantıya gelmediğini ancak yapılan yayınlarda toplantıya ilişkin farklı şeylerin konuşulduğunu, kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına toplantının nedenini açıkladığını anlattı.

Cemil Çiçek, şunları söyledi:

"Dikkat ederseniz, toplantıya katılan arkadaşlarımız, MGK toplantısına katılan sayın bakanlar. Sayın Başbakanımız, bugün o konularla ilgili bir toplantı tertiplemiştir. Milli Savunma Bakanımız, İstanbul'da. Sayın Başbakan Yardımcımız Arınç da rahatsızlık nedeniyle katılamadı. Dolayısıyla, toplantının gündemi tümüyle güvenlik ve özellikle de terör konusudur. Her ne kadar Türkiye başka konuları tartışıyor, münakaşa ediyor olsa bile güvenlik ve terör konusu hükümetimizin her zaman önem verdiği, öncelik verdiği konuların başında gelmektedir. Bugün yapılan toplantıda, son MGK Toplantısı'nda yapılan değerlendirmelerin ışığında bugün bir değerlendirme toplantısını yaptık. Bu toplantılar zaman zaman devam edecek. Burada veya başka bir yerde ve bu kompozisyonda bir toplantı olursa bilesiniz ki gündemi güvenlik konularıdır ve terörle mücadelede gelinen nokta, alınan ve alınması gereken tedbirlerin bir defa daha değerlendirilmesiyle ilgilidir. Bugünkü toplantının özü budur. Bunu açıklama lüzumu duydum. Çünkü, çok farklı şeylerin konuşulduğu gibi yayınlar yapılıyor. Bu da doğru değil."

"Terörle mücadele konusunda yeni bazı kararlar mı bekleyelim?" sorusu üzerine, Çiçek, terörle mücadelenin ve güvenlik konularının zaten dinamik konular olduğunu ifade ederek, her gün, her zaman, her vesileyle alınan kararların yeniden gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi, ilave tedbirler gerekiyorsa bunların da alınması gerektiğini bildirdi.

Çiçek, "MGK'nın hükümete bazı tavsiye kararları olup olmadığına" ilişkin soruya ise, "Çok fazla ayrıntı veremem ama MGK'nın zaten her defasında birinci gündem maddesi güvenlik konularıdır. Güvenlik konuları içerisinde de her türlü terör faaliyetleridir. Biz zaten bu toplantıları yapıyorduk" cevabını verdi.

GERÇEKER'İN SÖZLERİNE TEPKİ

Yargıtay Başkanı Gerçeker'in, askerlerin sivil yargıda yargılanmasına ilişkin düzenleme konusunda açıklamalarının olduğunun anımsatılması üzerine Cemil Çiçek, şunları kaydetti:

"Doğrusunu isterseniz ben bu konulara fazla da girmek istemem. Bu açıklamayı da doğru bulmuyorum. Çünkü, Anayasa Mahkemesi'nde tartışılan konuyla ilgili olarak CHP bir başvuruda bulundu, dava açtı. Şimdi her defasında sayın yargı mensupları, 'yargılama sürecine müdahale ediliyor' diye açıklamalarda bulunuyor. Yargılama sürecine yargının kendisinin de müdahale etmemesi lazım. Bir yasanın Anayasa'ya aykırılığının tespit edileceği yer Yargıtay değil ki. Bir yasa, Anayasa'ya aykırıysa bunu belirleyecek olan Anayasa Mahkemesidir ve dava da Anayasa Mahkemesi'nin önündedir. Siz şimdi bir yargı mensubu olarak eğer bu konuda sanki Anayasa Mahkemesi üyesiymiş gibi başkanıymış gibi... Kaldı ki böyle bir açıklama hukuken de doğru değildir. Anayasa'nın 138. maddesine aykırıdır. Şimdi görülmekte olan davalar sebebiyle yargı mensuplarının bu tip açıklamalarda bulunmuş olmaları yargıyı tartışmanın odağına getirir, oturtur. Ondan sonra hiç kimsenin, 'efendim yargı yıpratılıyor, yargı tartışma konusu yapılıyor' diye şikayet etmeye de hakları yoktur ve hele hele bir demokratik ülkede yargı başkanları öyle siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında da konuşma yapmaması gerekir. Bu doğru değildir, hukuk değildir, hukuki değildir ve Anayasa'nın 138. maddesi açısında da bu beyanı nereye koyacağız onu da doğrusu ben bilemiyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber