5018 sayılı Kanunun Bütçe Sınıflandırılmasına İlişkin Eki Cetveller Yürürlüğe Girdi mi?

Kurumların genel, katma ve özel bütçe olarak tasnif edilmesi, katma bütçeli kurumlardan naklen atanan memur sayısının açıktan atama sayısından düşülüp düşülmeyeceği bağlamında önemlidir. Zira 2005 yılı bütçesinde yine konsolide bütçe terimi kullanılmıştır. Eğer 1050 sayılı Kanun esas alınarak bütçeler tasnif edilirse katma bütçeli kurumlardan yapılan nakillerin açıktan atama sayısından düşülmemesi gerekmektedir. Bu itibarla 5018 sayılı kanun ekinde yer alan eki cetvellerin yürürlüğe girip girmediği oldukça önemlidir.

Haber Giriş : 06 Ocak 2005 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bildiğiniz üzere, 2005 mali yılı bütçe kanunu 31.12.2004 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunun 25. maddesinde "Genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamı 48.000 adedi geçemez. Ancak, hâkimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere, yükseköğretim kurumları öğretim üyeliklerine ve araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamalar, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü uyarınca asistan kadrolarına yapılacak atamalar, 27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Kanun kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askerî personel atamaları, 24.5.1983 tarihli ve 2828 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi uyarınca yapılacak atamalar ile 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri bu sayıya dahil edilmez. Söz konusu toplam sayının kurum ve kuruluşlar itibarıyla dağılımı, gerekli görülmesi halinde bu toplam sayının belirli bir oranda tutulması ve kullanımı ile diğer hususlar ve yükseköğretim kurumları araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak açıktan atamalara ilişkin esaslar Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine Başbakan tarafından belirlenir." hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümde de görüleceği üzere bir kez dada konsolide bütçe kavramı bulunmaktadır. http://www.memurlar.net/haber/14083/

Yine söz konusu bütçe Kanununun "Kısmen veya Tamemen Uygulanmayacak Hükümler" başlıklı 37. maddesinin (j) bendinde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa bazı atıflar yapılmıştır. Bu bentte "1. 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kanunun bütçe uygulamasına ilişkin hükümleri ve 81 inci maddesinin (a), (c) ve (d) bentleri ile bunların yürürlüğüne ilişkin hükümleri 2005 yılında uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir. http://www.memurlar.net/haber/3963/

Diğer taraftan 2004 yılında yayımlamış olduğumuz bir haberde ekli cetvellerin yürürlüğe girmediğini belirtmiş ve Milli Eğitim Bakanlığının üniversitelerde çalışan akademik personeli naklen alması halinde alınacak bu personel sayısının açıktan atama sayısından düşülmemesi gerektiğini belirtmiştik.

Türkiyede, kamu yönetimini ve personel rejimini düzenleyen Kanunların kapsamı, bütçe sınıflandırmasını esas alarak çizilmiştir. Dolayısıyla personel kanunlarında ve diğer kanunlarda Genel ve katma bütçeye atıf yapan hükümler, doğal olarak yürütülmekte olan hizmetler harcama gerektirdiğinden, fiilen bütçe uygulamaları kapsamında değerlendirilmektedir. 2005 mali yılı Bütçe Kanununda yer alan hükümler çerçevesinde cetvellerin yürürlüğe girişi konusu ise bütçe uygulaması ve bütçe hazırlığı fonksiyonları olmak üzere iki açıdan değerlendirilmelidir. Buna göre, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller bütçe uygulamaları bakımından yürürlüğe girmemiştir. Ancak, 2006 mali yılı bütçesi hazırlıklarını yürütmek bakımından bu cetveller yürürlüğe girecektir.

Bu bağlamda, 2004 yılında yaptığımız açıklamalar 2005 yılı için de geçerlidir. Yani 5018 sayılı kanuna ekli cetveller yürürlüğe girmediğinden Milli Eğitim Bakanlığının katma bütçeli idarelerde (örneğin üniversiteler) çalışan personeli naklen alması halinde, alınacak personel sayısı açıktan atama sayısından düşülmeyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber