Bakımsız su depoları mikrop yuvası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2009 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz döneminde tatil nedeniyle kullanımına ara verilen su dağıtım tesisatları ve depolar bakteriyel oluşumlara neden oluyor.

Kirli depolardan gelen pis sular, enfeksiyon riski oluşturduğu gibi, çamaşır, bulaşık makinesi ile hidrofor ve arıtma cihazlarını bozuyor. Uzmanlar, yaz döneminde tatil için yaşadıkları yerlerin dışına çıkan insanları depolarını, musluklarını bakımdan geçirmeleri konusunda uyarıyor.

Kayseri Sağlık İl Müdürü Kadir Çetinkara, ihmaller sonucu mikrop yuvası haline gelen su depolarının en az 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Su depolarının temizliğiyle ilgili ciddi bir bilinçlenme oluşmadığına dikkat çeken Çetinkara, "Yerleşim yerlerinde, toplumun ihtiyacının karşılanması amacıyla tüketime ve kullanıma verilen suların yeterli ve sağlıklı olmasının toplum sağlığının korunmasındaki önemi büyük. Vatandaşımız yılda birkaç kez arabasının bakımını yaptırıyorsa, su depolarında da aynı hassasiyeti göstermeli. Temizlenmeyen ve bakımı yapılmayan depolarda her türlü mikrop oluşabiliyor. En az 6 ayda bir depolar temizletilmeli. 3-4 yıl bakımı yapılmayan depolar var. Kaynatma ve klorlama işlemleriyle su dezenfekte edilebilir." diye konuştu.

Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Ender Batukan ise, yaz döneminde insanların tatil için farklı yerleşim alanlarına gittiğini, bu dönemde su sirkülasyonu olmayan su tesisatlarında bakteriyel oluşumlara rastlanıldığını ifade etti.

Şehir şebekesine verilen tüm içme suyu kaynaklarının 24 saat kontrol altında tutulduğunu anlatan Batukan, "Yaz döneminde zaman zaman ishal vakalarında artış gözleniyor. Aynı konutta yaşayan tüm sakinler aynı rahatsızlığa yakalanınca suçu şehir şebekesinde arıyor. Oysa kendi şebekelerinde bakım yapılmaması sonucu bu tür ishal vakaları gerçekleşiyor. Yaz aylarında görülen bazı ishal vakalarının kente verdiğimiz içme suyuyla ilgisi yok. Bu konuda en küçük şikayeti değerlendirerek hemen analizler yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde gelen bir şikayet üzerine yapılan analizlerde hiçbir probleme rastlanılmadı. Kayseri'nin içme suyu, birçok şişe suyundan daha kaliteli ve sağlıklı. Şebeke suyumuzu 24 saat kontrol altında tutuyoruz ve ayrı noktalardan alınan numuneler sürekli olarak laboratuarlarımızda kontrol ediliyor." şeklinde konuştu.

Depo bakımının 6 ay veya bir yıl aralıklarla mutlaka yapılması gerektiğini anlatan Batukan, "Su depoları bodrum katında ya da kazan dairesinde olduğu için unutulmakta ve temizliği ihmal edilmektedir. Bu depolardan musluklara gelen su ile evlerde her türlü ihtiyaç karşılanmaktadır. Temizlenmemiş su depoları halk sağlığını tehdit etmektedir. Depolarınız periyodik olarak temizlik, bakım ve dezenfeksiyon işlemlerinden geçirilmelidir. Çünkü, temiz olmayan depolar tifo, tifüs, dizanteri, kolera ve hepatit gibi hastalıkların oluşmasına yol açmaktadır." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber