Meclis'teki sağlık tesisi de Sağlık Bakanlığına devredildi

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilerek sağlığın tek çatı altında toplanmasını öngören yasa tasarısı görüşülüyor. Genel Kurul'da dün başlayan görüşmelerde, tasarının 2. maddesinde değişiklik yapılmış ve TBMM'de milletvekilleri, aileleri ve Meclis'teki memurların faydalandığı sağlık tesisinin de kaldırılarak Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi kabul edilmişti.

Genel Kurul'da bugünkü görüşmelerde değişiklik yapıldı. 4. maddede yapılan değişikliğe göre SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinde, bedeller en geç 10 yıl içinde ödenecek. CHP bu düzenlemeye olumlu yaklaştı. Görüşmeler sırasında milletvekillerinin eleştiri ve sorularını cevaplandıran Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin görüşünün tersine, SSK hastanelerinin özel mülkiyete tabi değil devlet malı olduğu yönünde kararı bulunduğunu iddia ederek, bu hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devrine yönelik bu tarzdaki hukuku mütalaaların 'boş' olduğunu ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, hükümetin 'devlet malı niteliği taşıyan, ancak özel hukuka tabi' SSK mallarını satmaya çalıştığını iddia etmesi ve bu durumda hükümetin bir özel holdingin mallarını da satmaya kalkıp kalkmayacağını sorması üzerine Bakan Akdağ şu karşılığı verdi:

"SSK'nın malları özel mal mıdır, devlet malı mıdır? Özel maldır diyorsunuz değil mi, güzel. Burada bir belge var, bu Anayasa Mahkemesi'ne yine SSK'nın mallarının satışlarıyla ilgili olarak yapılan kanun sırasında gelen bir itirazda Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın bir örneği. Gerekçeli karardan bir paragraf okuyacağım, başka bir şey de söylemeyeceğim. SSK, idari ve mali yönden özerk, özel hukuk hükümlerine bağlı bir kamu tüzel kişiliğidir. Kuruluşun alacakları devlet alacakları derecesinde imtiyazlı, malları da devlet malı niteliğindedir. Bu tartışma çoktan bitmiştir. Dolayısıyla anamuhalefet partisi milletvekilleri sağa sola çekebilir Lütfen ne şahsımı ne de hükümeti hukuksuz olarak mallara el koymakla itham etmesinler. Olay çok açık net. Özellikle hukukçuların çıkıp da burada Anayasa Mahkemesi'nin açıkça karar verdiği bir konuda meseleyi sağa sola çekmeleri beyhudedir."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber