ÖSS tercihi yapacak adaylara üniversite önerileri

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi tercih işlemleri 22 Temmuz - 3 Ağustos 2009 tarihleri arasında yapılacak. Liseyi bitiren adaylar, şuan için sadece, geçen seneki ÖSS puanları baz alınarak hazırlanan tercih robotlarından yararlanabilmektedir. Ancak göreceği yükseköğrenim sonrasında, Devlette çalışmak isteyenler için KPSS'de başarılı olmak gerekmektedir. Bu nedenle, bölüm bazında hangi üniversitenin daha başarılı olduğu bilgisinin de, adayların tercihlerine yön vermesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM, son bir kaç yıldır, sadece lisans mezunları için, üniversitelerin hangi bölümlerin başarılı olduğuna dair istatistik yayınlamaktadır. Söz konusu bu istatistikler üç bölümden oluşmaktadır.
a- Genel Kültür Genel Yetenek
b- KPSS-A testleri
c- Eğitim Bilimleri testleri

Üniversitelerin İİBF ve SBF fakülteleri altındaki bölümleri tercih edecek adaylar, geleceğin kariyer meslek adaylarıdır. Zira Devletin müfettiş, uzman, denetmen, ve kontrolör yardımcıları ile kaymakam adayları bu bölüm mezunlarından alınmaktadır. Bu bölüm mezunları, KPSS'de; genel yetenek ve genel kültür dışında ayrıca iktisat, hukuk, kamu yönetimi, maliye, işletme, muhasebe, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi, ekonometri ve istatistik gibi testleri de çözmelidir.

Öğretmen olmak isteyen adayların ise KPSS'de; genel yetenek ve genel kültür dışında ayrıca eğitim bilimleri testlerini de çözmeleri gerekmektedir.

Diğer Devlet kadrolarına girmek için ise (hemşire, mühendis, mimar, vs. dahil) sadece genel kültür ve genel yetenek sınavını çözmek yeterlidir.

Öte yandan, ÖSYM tarafından 2008 yılında yapılan KPSS'nın istatistikleri memurlar.net tarafından internet ortamına aktarılmıştır. 2008 KPSS'ye göre en başarılı üniversitelere http://www.memurlar.net/basari.aspx adresinden ulaşabilirsiniz. Sadece bu adresi kullanarak üniversitelerin hangi bölümlerin daha başarılı olduğu bilgisine ulaşmanız mümkündür.

Örnek 1: Hangi üniversitelerin Türkçe öğretmenliği bölümü daha başarılı?
Bu soruya cevap bulabilmek için üç arama yapmak gerekmektedir. http://www.memurlar.net/basari.aspx adresinden, Türkçe Öğretmenliği bölümünü seçip sırasıyla genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri testlerinde başarılı olan üniversitelere bakmak gerekmektedir. Öğretmenlik atamlarında genel yetenek %30, genel kültür yüzde 30, eğitim bilimleri testi ise yüzde 30 oranında etkili olmaktadır.

Örnek 2: Kaymakam olmak isteyen kamu yönetimi mezunları neye bakmalı?..
Öncelikle bir meslek seçerken şu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Acaba mezun olunan bölümün o mesleğe başvuru hakı var mıdır? Bu hususlar her kamu kurumunun çıkardığı yönetmelikte belirlenir. Örneğin kaymakamlık için kaymakam adayları yönetmeliği adlı bir yönetmelik bulunmaktadır. İçişleri Bakanlığınca çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğin 4. maddesinin B bölümünde hangi bölüm mezunlarının başvurabileceği ayrı ayrı yazmaktadır. İşte her meslek için http://www.mevzuat.gov.tr adresinden arama yapılabilir. Örneğin maliye müfettişliği için maliye bakanlığınca, başbakanlık uzmanlığı için Başbakanlıkça, Sağlık Bakanlığı müfettişliği için adı geçen bakanlıkça çıkarılmış bir yönetmelik bulunmakta ve bu yönetmeliklerde hangi bölümlerin başvuru hakkına sahip olduğu açık olarak yazmaktadır.
Kaymakamlığa dönecek olursak; hangi bölümlerin başvurabileceği bilgisine sahip olduktan sonra ayrıca kaymakam adaylarının KPSS'de hangi testleri çözmeleri gerektiği hususuna bakmak gerekmektedir. Bu konuda http://www.memurlar.net/haber/23908/ adresindeki tabloya bakılabilir. Bu adres incelendiğinde kaymakam adaylığı için KPSS37 puan türünün kullanılacağı, bu puan türü için ise KPSS'de Genel Yetenek:0,1, Genel Kültür:0,1, Hukuk:0,1, İktisat:0,2, Kamu Yönetimi:0,4, Maliye:0,1 testlerinin çözülmesi gerektiği bilgisine ulaşmaktayız. Testlerin ağırlığını bu şekilde öğrendikten sonra http://www.memurlar.net/basari.aspx adresinden bu testlerde en başarılı bölümlere bakmalıyız.

Örnek 3: Mühendis olacak aday nasıl bir arama yapmalı?
Mühendis, mimar, şehir plancısı, biyolog gibi diğer tüm kadrolara alımlarda sadece KPSS'deki Genel Kültür ve Genel Yetenek başarısına bakılmaktadır. Bu nedenle, mühendis adaylarının http://www.memurlar.net/basari.aspx adresinden ilgili mühendislik bölümünü seçtikten sonra bu iki test özelinde inceleme yapması gerekmektedir.

Son bir not olarak şu hususu belirtelim: http://www.memurlar.net/basari.aspx adresindeki bilgiler 2008 yılı içindir. 2007, 2006 ve 2005 yılları için http://www.memurlar.net/kategori/279/ kategorisindeki dokümanlara bakabilirsiniz. (2007, 2006 ve 2005 yılları bir robota dönüştürülmemiştir.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber