3G'de merak edilen her şey

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 30 Temmuz 2009 07:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

1- 3G'den faydalanmak için ne yapmam gerekiyor?

3G şebeke sistemi şimdi kullanılan sistemin bir üst teknolojisi olduğundan dolayı 3G şebekesindeki servislerden yararlanmak için 3G destekli cep telefonuna sahip olmanız gerekiyor.

2- Telefonum 3G teknolojisine uyumlu mu?

Telefonunuzun 3G teknolojisine uyumlu olup olmadığını mobiletişim arama çubuğunu kullanarak öğrenebilirsiniz. Telefonunuzun özellikler sayfasında 3G özelliği işaretli ise kullanmakta olduğunuz telefon 3G teknolojisine uyumludur.

3- Uygun kameram var ama görüntülü konuşmak istemiyorum.

Siz istemedikten sonra kimse sizi göremez. Görüşme esnasında kamerayı açıp kapatabilme imkânına sahipsiniz. Ayrıca görüntülü görüşme yaparken telefon otomatik olarak handsfree özelliğine geçer ve karşı tarafın sesini çevrenizdekiler duyabilir.

4- Türk Telekom VideoFon telefonları ile görüntülü görüşebilir miyim?

Evet. Eğer telefonunuzda 3G teknolojisi ve uygun bir kamera varsa Türk Telekom VideoFon aboneleri ile görüşürken birbirinizi görebilirsiniz.

5- Telefonumda 3G özelliği var fakat görüntülü görüşme için uygun kamera yok. Beni görüntülü görüşme için arayanları görebilecek miyim?

Buradaki uygulama MSN'deki ile aynıdır. MSN'de görüntülü görüşme yaparken kameranız olmasa da karşı taraftaki kişinin kamerasından alınan görüntüleri görebiliyorsunuz.

6- Telefonumda 3G özelliği var fakat dahili kamera yok. Nasıl görüntülü görüşme yapabilirim?

Eğer telefonunuz destekliyorsa harici bir kamera alarak telefonunuza bağlayabilir ve 3G desteği ile görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz.

7- iPhone 3G kullananların internet paketleri ne olacak?

Operatörlerden kampanyalı iPhone 3G cep telefonu alanların aylık ödeme miktarları değişmeyecek. 3G teknolojisi gelene kadar kullandıkları ve EDGE hızında olan internet paketleri, yeni teknoloji ile birlikte katlanarak artacak ve telefondan internete girmek daha zevkli ve hızlı olacak.

8- Görüntülü görüşme yapmak için ne yapmam gerekiyor?

Cep telefonunuzdan görüntülü görüşme yapmak için 3G destekli cep telefonunuzun görüntülü görüşmeye uygun bir kamerası olması gerekiyor. Bu şekilde görüntünüzü karşı tarafa iletebiliyorsunuz.

9- Telefonum 3G destekli fakat kamerası yok. Nasıl görüntülü görüşme yapacağım?

Telefonunuz 3G teknolojisine uyumlu fakat kamerası bulunmuyorsa görüntülü görüşme yapmak için harici kamera takmak dışında bir yol bulunmuyor. 3G'nin anlamı görüntülü görüşme yapmak değildir. Görüntülü görüşmede uygun bir kamera şarttır. Telefonunuzun kamerası yok ise 3G'nin sağladığı hızlı internetten ve servislerden yararlanabilirsiniz.

10- Telefonum 3G destekli ve kamerası var. Aradığım herkes beni görebilecek mi?

Hayır. Aradığınız kişilerin sizi görebilmeleri için kullandıkları telefonun 3G destekli olması şarttır. Fakat aradığınız kişilerin görüntülü görüşmeye uygun kamerası olması gerekmez. Sizi görebilmeleri için 3G desteği yeterlidir. Karşı tarafın kamerası varsa, çağrınızı cevaplayarak karşılıklı görüntülü görüşme yapabilirsiniz.

11- Telefonum 3G destekli ve kamerası var. Fakat görüntülü görüşme yapmak istemiyorum. Bunu nasıl ayarlayacağım?

Aramak istediğiniz kişiyi menü seçeneklerinden iki türlü arayabilirsiniz. Bunlardan biri şimdiki gibi normal arama, diğeri ise Video çağrı veya Görüntülü çağrı olarak geçen aramadır. Arama yapmadan önce bunu seçmeniz gerekiyor.

12- Telefonum 3G destekli ve kamerası var. Fakat gelen çağrılarda görüntümün karşı tarafa gitmesini istemiyorum. Bunu nasıl ayarlayacağım?

Çağrılarınızı görüntülü olarak cevaplamak istemiyorsanız bu özelliği Ayarlar kısmından kapatmanız gerekiyor. Bazı modellerde her gelen çağrı da telefonunuzda Görüntülü olarak cevapla seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe hayır cevabı vererek çağrınızı normal bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

13- Telefonum 3G destekli değil. Beni görüntülü ararlarsa ne olacak?

Telefonunuzda 3G desteği yoksa size gelen görüntülü arama isteklerinde normal bir çağrı gibi görüşme yaparsınız. Karşı tarafı göremezsiniz.

14- Telefonum 3G destekli değil. Ama önünde kamerası var. Görüntülü görüşme yapabilir miyim?

Genellikle Çin'den gelen cihazlarda rastladığımız bu telefonlar ile görüntülü görüşme yapmak ve hızlı internetten yararlanmak mümkün değildir. Bu cihazların ön yüzünde bulunan kamera sadece ayna görevi görmektedir. Bazı modellerde ise şu an kullandığımız 2G sistemi üzerinden görüntü aktarımı yapılabilmektedir. Fakat bunu gerçekleştirebilmek için telefona yüklenen yazılımın her iki tarafta da yüklü olması gerekir.

15- Görüntülü görüşme yaparken karşı tarafın sesini nasıl duyacağım?

Görüntülü görüşme yaparken telefon otomatik olarak handsfree özelliğine geçer ve karşı tarafın sesi hoparlörlerden gelmeye başlar. Yani aramayı cevapladığınızda karşı tarafın sesini çevrenizdekiler de duyacaktır.

16- 3G abonesi olursam yurtdışında da bu hizmetten yararlanabilecek miyim?

Operatörünüzün 3G şebekesi için dolaşım anlaşması yaptığı her yerde 3G teknolojisinden yararlanabileceksiniz.

17- Kontörlü hat 3G'ye geçebilir mi?

Evet. Faturalı veya ön ödemeli hat kullanıcıları bu teknolojiyi kullanabiliyor. 3G üzerinden internet bağlantısı yapıldığında bunun karşılığı faturasız hatlardan kontör olarak alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber