Kamuda 421 belge ve işlem kaldırıldı; devlet 1 milyar tasarruf edecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2009 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşın devletten hizmet alırken yetti artık dediği belge ve işlemler azaltıldı. Bakanlar Kurulu'nun onayladığı ve Cumhurbaşkanı'na gönderilen 'Kamu hüzmetlerinin sunumunda uygulacak usul ve esaslara ilikin yönetmelik' ile 421 değişik belge ve işlemden vazgeçildi. 215 hizmette noter onayı kaldırıldı. 86 yerde vatandaştan sabıka kaydı talebinin sona ermesi çalışması başlatıldı. Devlet babanın elini vatandaşa uzatmasıyla yılda 1 milyar 13 milyon 45 bin lira tasarruf edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile birlikte 'Kamu hizmetlerinde bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin birleştirilmesi çalışmalarında uygulanacak esaslarra' yönelik basın toplantısı yaptı. Başbakanlık Binası'nda yapılan toplantıda vatandaşların kamudaki müracaatlarının hızlı şekilde sonuçlandırılması adına alınan önlemler anlatıldı. Bu çerçevede kamu hizmetleri envanteri tamamlandığını kaydeden Bakan Dinççer, bir adım ileri giderek bu hizmetleri etkin ve verimli verilmesiyle ilgili çalışmalarında tamamlandığını aktardı. Dört ana bileşenden oluşan bürokratik işlemleri azaltma işlemlerinin yetki devri, istenen belgelerin azaltılması kurumlar arası yazışmalar, hizmet standartlarının tespit edilmesiis içerdiğini ifade etti. Merkez teşkilatında üst kademelerden alt kademelere doğru yetki devri, merkez ve taşra teşkilatında yerel yönetimlere yetki devri, merkez teşkilatından yerel teşkilatına yetki devrinin olacağını kaydeden Dinçer, "Işe başvurularda birçok belge isteniyordu. Işe alınanlardan istenenlerin dışında müracaat edenlerden istenen gereksiz belgelerin istenmesinden vazgeçildi.

Idare aynı şahıslardan defalarca aynı bilgi ve belgeleri istiyor. Benzer bilgi ve belgeleri istemek yerine daha önceden belgeler varsa bunların kullanılması yeterli olacak. Mernis projesiyle bütün vatandaşların belgesine ulaşıyorsak bundan sonar nüfus cüzdanı örneği istenmemeli." dedi. Günlerce aynı bakanlığın aynı katındaki birimlerin yazışmasının işi geciktirdiğinin ortada olduğunu söyleyen Dinçer, gereksiz yazışmaların ortadan kaldırıldığını dile getirdi. Devlete ait bütün kurumların belli standartta ve kalitede hizmet sunmasının öngörmeyi hedeflediklerini vurgulayan Dinçer, bundan böyle memurların vatandaşlara işin neden olmadığını yazılı olarak belirtme şartı getirdiklerini dile getirdi. Dinçer bununla devlet memurunun şahsi engel çıkarıp çıkarmadığının tespit edileceğini vurguladı.

Söz konusu işlemler için bugüne kadar 170 yönetmelikte değişikliği yaptıklarını ifade eden Dinçer, 72 hizmette yetki devri yapıldığını 46 yetkinin merkezden taşraya 26 yetkinin valililk ve bölge müdürlüğünden alt kademelere aktarıldığını söyledi. Bakan örneklendirerek mesire yerlerinin belirlenmesini Orman Genel Müdürlüğü yaparken artık bölge müdürlüğüne devredildiğini kaydetti. Kadınların konukevlerine kabul işlemlerinin ise genel müdürlükten il müdürlüğüne devredildiğini dile getirdi.

215 HİZMETTE NOTER ONAYI BİTTİ

421 değişik belge ve işlemden vazgeçildiğini söyleyen Dinçer, huzurevlerine kabul edilecek kişilerrden nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir durumu gösterir belgesinin kaldırıldığını belirtti. TC kimlik numarasının yeterli olduğunu kaydeden Dinçer, 215 hizmette ise noter onayının kaldırıldı bilgisini verdi. Diplomanın aslını götürdüğü halde noter onayı isteyen kuruluşlar bulunduğuna dikkat çeken Dinçer, KPSS sonuçlarının onaylı belgesini istendiğini bunun da kaldırılacağını müjdeledi.

Sabıka kaydı 86 yerde kaldırılması için düzenleme yaptıklarını söyleyen Bakan, "15 milyon adet sabıka kaydı alınıyor. Hükümlü işe alınırken bile sabıka kaydı istiyoruz. Sabıka kaydını internet ortamında almak mümkünse alacağız." diye konuştu.

MİZAH KONUSU OLMAKTAN KURTULACAĞIZ

Türkiye'nin uluslar arası alanlarda mizah konusu olmaktan kurtulacağını belirten Dinçer, "Issız adaya düşen Türk vatandaşının yanına almak istediği üç şey nüfus cüzdanı örneği ikametgah ve 6 fotoğraf olmayacak. Vatandaşı hizmet alırken bıkkınlıktan kurtaracak." dedi.

10 BİN YIL ZAMAN TASARRUFU YAPILACAK

Bürokrasi yüzünden hem zamandan hem paradan kayıplar yaşandığına dikkati çeken Bakan Dinçer, sadece sağlık karnesinin ilk safyasının fotokopisinin işlemlerrden kaldırılmasıyla 50 milyon liranın vatanşın cebinden çıkmasının önlendiğini belirtti. Dinçer Türkiye'de yılda 38 milyon nüfus cüzdanı 15 milyon sabıka kaydı, 40 milyon ikamettgah, 300 bin sağlık kurulu raporu istendiğini belirtti. Bakan Dinçer 6 belgenin işlemlerden kaldırılmasıyla yapılan tasarrufu da örnekledi: "1 milyar 13 milyon 45 bin lira yılda tasarruf edilecek. Bütçenin binde 5'i. 733 ton kağıt cope gitmekten kurtulacak, 12 bin 499 ağaç kesilmeyecek. 10 bin 968 yıl zamanı kaybetmeyeceğiz. Buradan yapılan tasarrufla 350 km otoban 700 km bölünmüş yol, 350 adet 16 derslikli okul yapabileceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber