An­ti­dep­re­san­lar rü­ya­la­rı bo­zu­yor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ağustos 2009 15:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Antidepresanların çoğu rüya görmeyi engelliyor ya da en aza indiriyor. Uzmanlara göre bu durum, rüyaların da nörokimyası olduğunu gösteriyor

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL

İnsanoğlu, ömrünün üçte birini uykuda geçiriyor. Uyku sırasında hemen herkes rüya görüyor. Freud, rüyalar için ?bilinçaltımızdaki düşünce, his ve isteklerin su yüzüne çıkabildiği bir pencere? tanımını yapıyor. REEM Nöroloji Merkezi'nden Dr. Mehmet Yavuz ise birçok antidepresan ilacın rüya görmeyi engellediğini ya da en asgari düzeye indirdiğini söylüyor. Dr. Yavuz, ?Dışarıdan alınan biyolojik ajanların rüyaları engellemesi, rüyaların da bir nörokimyası olduğu anlamına geliyor? diyor.

TERAPİ ETKİSİ GÖSTERİYOR

?Eğer bir kişinin uykuda iken göz kapaklarının titrediğini görürseniz o esnada rüya gördüğünü düşünebilirsiniz? diyen nörolog Dr. Yavuz, rüyada zaman kavramının olmadığına da dikkat çekiyor: Bazı araştırmacılara göre rüyalar, uyku esnasında görülen halisünasyonlar. Bu halisünasyonlar ?bilgi organizasyonu, gereksiz bilgileri unutma, günlük psikolojik sorunların halledilmesi' açısından çok önemli. Aşırı uykusuzluk durumunda halisünasyonlar ve düşünce hataları ortaya çıkıyor. Örneğin 100 saat civarında uykusuz kalan birinde depresyon, mantıksızlık, duygusal bozukluk gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber