MEB, Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihini yeniden belirleyecek

Geçen hafta içinde yayımladığımız haberde, MEB'in zorunlu çalışma yükümlüğünü değiştirmeye yönelik açıklamasına yer vermiştik. Diğer yandan, 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu hükümleri çerçevesinde, I. hizmet bölgesi kapsamındaki resmî eğitim kurumlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü kadrolu öğretmenlerin tercihleri alınmış olmasına ve işlemler ertlendi. MEB'in açıklaması için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ağustos 2009 09:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

?MEB, zorunlu çalışma yükümlüğünü değiştiriyor? haberimizde Personel Genel Müdürlüğünün, il ve ilçeler bazında belirlenen zorunlu çalışma yükümlülüğünü değiştirerek, zorunlu çalışma yükümlülüğünün okul bazında belirleneceğini, bu belirlemenin her 3 yılda bir değiştirileceğini, zorunlu çalışma yükümlüğü öngörülecek eğitim kurumları için 7 kriter belirlendiğini açıklamış ve resmi yazıyı yayınlamıştık.

Personel Genel Müdürlüğü yeni bir yazı yayınlayarak I. hizmet bölgesi kapsamındaki resmî eğitim kurumlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü kadrolu öğretmenlerden 31 Temmuz tarihi itibarıyla 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanların 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu hükümleri çerçevesinde başvuruları alınmasına rağmen hizmet puanının yetersizliği nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki eğitim kurumlarına ataması gerçekleştirilemeyenlerin atama işlemleri yeniden tercihleri alınmak ve değerlendirilmek üzere 2010 yılı iller arası zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme dönemine ertelendiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığının Zorunlu çalışma yükümlülüğünün okul bazında belirleneceğini duyurmasından sonra, bu öğretmenlerin görev yaptıkları ildeki okulları zorunlu hizmet kapsamına alınma durumunun ortaya çıkabilecek olması veya zorunlu hizmet kapsamına alınan herhangi bir okula yer değişikliği il içinde yapılabilecek olmasından dolayı bu atamaları 2010 yılana ertelemesi zaten kaçınılmazdı.

MEB Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihini yeniden belirleyecektir.

Şimdi bu öğretmenlerin durumu ne olacak? Milli Eğitim Bakanlığı muhtemelen Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğini kökten değiştirerek, zorunlu çalışma yükümlülüğünü okullar bazında yeniden belirleyecek ama en önemli değişiklik Zorunlu Hizmet için başlangıç tarihinin yeniden belirlenmesi olacaktır.

Bu tarih şimdiki yönetmelikte 11.06.2000 tarihidir. Hazırlanacak yeni yönetmelikte muhtemelen

?Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklar
MADDE (-)- (1) Bakanlık kadrolarına ?/?./2009 (Muhtemelen yeni yönetmeliğin yayınlandığı tarih olacaktır) tarihinden sonra öğretmen olarak atananlardan;
-------------------
zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulurlar.? şeklinde bir düzenleme yer alacaktır.

Belirlene yeni tarihten önce göreve başlayanlar Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklardır.

Zorunlu çalışma yükümlüsü olması nedeniyle yer değişikliğine tabi tutulanlara ise yönetmelikte öngörülen sürelerin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın özel düzenlemeler geçici maddelerle ihdas edilerek hakları korunacaktır. Ve yer değiştirebilmeleri hususunda düzenlemeler yapılacaktır.

Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu


T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı :B.08.0.PGM.0.23.10.03-404 / 63067 28 TEMMUZ 2009

Konu :Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Bulunan Öğretmenler

................VALİLİĞİNE

(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,

b) 2009 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu.

Bakanlığımıza bağlı I. hizmet bölgesi kapsamındaki resmî eğitim kurumlarında görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü kadrolu öğretmenlerden 31 Temmuz tarihi itibarıyla 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan, İlgi (b) Kılavuz hükümleri çerçevesinde başvuruları alınmasına rağmen hizmet puanının yetersizliği nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerindeki eğitim kurumlarına ataması gerçekleştirilemeyenlerin atama sonuç ekranlarında, atamalarının Ağustos ayı sonunda yapılacağı duyurulmuştu.

Bu durumdaki öğretmenlerimizin, İlgi (a) Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılması gereken atamaları, yeniden tercihleri alınmak ve değerlendirilmek üzere 2010 yılı iller arası zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme dönemine ertelenmiştir.

İlinizde görevli bulunan öğretmenlerin bu konuda bilgilendirilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.

Necmettin YALÇIN
Bakan a.

Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber