Yatılı öğrenci alımı Kriterleri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ağustos 2009 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Yatılı öğrenci alımının nasıl yapılacağına dair açıklamalı bir yazı hazırladı.

Bu yazıya göre;

1. 2009-Orta Öğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunda belirtilen esaslar doğrultusunda öğrencilerin kesin kayıt işlemleri yürütülecek.
Yatılı okumak isteyenlerin başvuruları ile değerlendirme sırasında gerekli olacak belgeleri tamamlamaları sağlanacaktır.

Yatılılıkla ilgili tüm başvurular; Tercihinde Yükselme sonucu kesin kayıt işlemlerinin tamamlanmasından sonra, I. ve II. Yerleştirme ile Tercihinde Yükselme sonucu kayıt yaptıranlar arasında ayrım yapılmaksızın bir arada değerlendirilecektir.

2. 2009-2010 öğretim yılı itibariyle okullarımızın toplam yatılı öğrenci kontenjanı belirtilmiş olup, bunun % 80' i okula yeni kayıt yaptıran öğrencilere, % 20' si de ara sınıflarda öğrenim görmekte olanlara ayrılmıştır. Ara sınıfı bulunmayan okullarda kontenjanın tamamı yeni kayıt yaptıran öğrenciler için kullanılacaktır.
Yeni kayıt yaptıracak öğrencilere ayrılan kontenjanın ise;
* % 20' si paralı yatılı olarak öğrenim göreceklere,
* % 70' i Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre sıralama yapılarak
yerleştirilecek öğrencilere,
* %10'u ilgi (b) Yönetmeliğin 17' nci maddesi kapsamına giren öğrencilere ayrılmıştır.

3. Paralı yatılı olarak öğrenim görmek üzere başvuran öğrenci sayısının, bunun için verilen kontenjandan fazla olması durumunda öğrenciler; velilerinin ikamet ettikleri yerleşim birimlerinin, okulun bulunduğu yerleşim birimine uzaklığı göz önünde bulundurularak, en uzakta bulunanlardan başlamak suretiyle sıralamaya tâbi tutulacak ve bu şekilde oluşturulacak liste üzerinden, verilen kontenjan kadar öğrencinin paralı yatılı olarak kayıtları yapılacaktır.

4."OYP' ye Göre Yerleştirilecek Parasız Yatılı Öğrenci Kontenjanı" na, başvuruda bulunan ve parasız yatılı okuma şartlarını tayanlar arasından, Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre sıralama yapılarak öğrenci yerleştirilecektir.

5.Başta öğretmen çocuğu kontenjanından yararlanacaklar olmak üzere, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 17 nci maddesi kapsamına giren öğrencilerin okullarımıza ait pansiyonlara parasız yatılı olarak yerleştirilme işlemleri, öğrencinin kayıtlı bulunduğu okul müdürlüklerince gerçekleştirilecektir. Belirtilen kontenjandan yararlanmak isteyen öğrenci ve velilerine kesin kayıtlar sırasında duyuru yapılacak, Yönetmeliğin 20'nci maddesinde belirtilen belgeleri en kısa zamanda tamamlayarak okul müdürlüğüne teslim edecekler.

Okul müdürlüklerince teslim alınan bu belgeler, Yönetmeliğin 17' nci maddesi çerçevesinde değerlendirerek. Değerlendirme sonucu öğrenci ve velilerine duyurulacak ve gerekli belgeleri alınmak suretiyle hak sahibi öğrencilerin parasız yatılı olarak yerleştirilmeleri sağlanacaktır.

6.Ara sınıflarda paralı yatılı veya gündüzlü olarak öğrenim gören ve maddî imkânlardan yoksun bulunan öğrenciler için ayrılan kontenjana ise, okula kayıt yaptırdıkları sırada esas alınan puanlara göre sıralama yapılarak parasız yatılı öğrenci yerleştirilecektir.

Ara sınıf öğrencileri için belirlenen kontenjanın sınıflara göre dağılımı; sınıflara göre başvuran öğrenci sayısının, başvuruda bulunan toplam öğrenci sayısına oranı ile ara sınıf öğrencileri için ayrılan kontenjanın çarpımından çıkan sayıya göre belirlenecektir.
Örnek: Herhangi bir okula ara sınıf öğrencileri için verilen kontenjan 30 olsun. Bunun için 10' uncu sınıflardan 4, 11' inci sınıflardan 17, 12' inci sınıf öğrencilerinden 19 olmak üzere; toplam 40 öğrencinin başvurduğunu düşünelim. 30 öğrencilik kontenjanın sınıflara göre dağılımı şöyle yapılacaktır.

Sınıfa göre başvuran öğrenci sayısı/Toplam başvuran öğrenci sayısı X Ara sınıf öğrencileri için ayrılan toplam kontenjan= Sınıfa göre öğrenci sayısı

4/40 X30=3

30 öğrencilik kontenjandan 3' ü 10'uncu sınıf öğrencilerine ayrılacaktır.
Aynı işlem diğer sınıflar için de yapılacaktır.

7. Paralı ve parasız yatılı öğrenciler için, ekli listede tespit edilen kontenjanlardan herhangi birine yeteri kadar başvurunun olmaması durumunda, açık kalan kontenjanın,

başvurunun fazla olduğu diğer kontenjanlara aktarılmasında okul müdürlükleri yetkili olacak, ancak toplam yatılı öğrenci kontenjanı kesinlikle aşılmayacaktır.

8.Parasız yatılı olarak kaydı yapılacak öğrencilerden; Yönetmeliğin 19' uncu maddesindeki belgeler istenecek ve titizlikle incelenecektir. Bu belgeler, kesinlikle Bakanlığa gönderilmeyerek, okullarda saklanacaktır.

9.Konu ile ilgili iş ve işlemler, Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürlüklerince en geç 2 Ekim 2009 Cuma akşamına kadar tamamlanmış olacaktır.

Bu tarihten sonra pansiyonda açık kalacak kontenjana, Yönetmeliğin 18'inci maddesinin 1 ve 2'nci fıkralarında belirtildiği üzere;

a)Öncelikle, ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diğer okullarda öğrenim gören öğrenciler, aynı esaslar çerçevesinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca parasız yatılı olarak yerleştirilecek,

b)Bu işlemden sonra, açık kalan kontenjanlara ise, mahalli sınav esaslarına göre il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca parasız yatılı olarak öğrenci yerleştirilecektir.

Bu çerçevede yürütülecek tüm işlemler de, aynı Yönetmeliğin, "Mahalli Sınav" başlıklı 13'üncü maddesinin 1 ve 5'inci fıkraları çerçevesinde, en geç Aralık-2009 ayının son iş gününe kadar tamamlanacaktır.

Bu tarihten sonra pansiyonlara hiçbir surette parasız yatılı öğrenci yerleştirilmesi yoluna gidilmeyecektir.

10.Yeni kapasitenin ortaya çıkması veya ihtiyaç duyulması hâlinde, kontenjan listesinde verilen toplam kontenjan valiliklerin onayıyla artırılabilecektir.

11. Bursluluktan parasız yatılılığa, parasız yatılılıktan bursluluğa geçişi istenen öğrencilerle ilgili iş ve işlemler, Yönetmeliğin 21 inci maddesi ile ilgi (c) yazıda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülecektir.

12.Anadolu öğretmen liselerinde öğrenim gören tüm öğrencilerin nakil işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliğinin 14'üncü maddesi çerçevesinde yürütülmektedir. Bu bakımdan, parasız yatılı veya burslu olarak öğrenim gören öğrencilerin nakil taleplerinin de, ayrım gözetilmeksizin aynı hükümler çerçevesinde değerlendirilmesi, Yönetmeliğin 22 nci maddesi ile ilgili olarak, bu okullarda herhangi bir tasarrufta bulunulmaması gerekmektedir.

13.İlgi (b) Yönetmeliğin, "Parasız yatılılık veya bursluluğun sona ermesi" başlıklı 24'üncü maddesinin 3'üncü fıkrası gereğince, parasız yatılılığı sona eren öğrencilerin durumları, bir hafta içerisinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonuna bildirilecek, bundan böyle, konu ile ilgili olarak Bakanlığa bilgi verilmesi yoluna gidilmeyecektir.

Ahmet KANDEMİR
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

İlgi yazı ve liste için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber