İlk tur seçiminde AKP 20 fire verdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ağustos 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk turda AKP'li Şahin 338 AKP'linin 315'inden, ikinci turda ise 322'sinden oy alabildi. AKP'deki fire 20 bandında kaldı. Aday olan CHP'li Kesici'ye 96 oy çıktı. DTP adayı Kaplan yarıştan çekildi

İktidar ve muhalefet partilerinin kendi adaylarını çıkardığı TBMM Başkanlığı seçiminin ilk iki turunda, 367 oya hiçbir aday ulaşamadığı için sonuç alınamadı. Mehmet Ali Şahin, 338 AKP'li milletvekilinin ilk turda 315, ikinci turda ise 322'sinin oyunu alabildi. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın katılmadığı oylamada AKP'deki fire 20 bandında kaldı. 5 adayın yarıştığı seçimde DTP'den aday olan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan 3. tur oylama öncesinde adaylıktan çekildi.

Seçim gündemiyle toplanan TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in açılış konuşmasıyla başladı. Başarılı çalışmaları dolayısıyla Toptan'a teşekkür eden Akşener, ?Bundan sonraki siyasi yaşamında da başarılar diliyorum? dedi. Akşener'in bu konuşmasını AKP'liler hararetle alkışladı.

Adaylık dilekçelerinin okunmasının ardından oylamaya geçildi.

Adaylardan AKP'li Şahin 315, CHP'li İlhan Kesici 96, MHP'li Münir Kutluata 70, DTP'li Hasip Kaplan 25, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise 11 oy aldı. 12 boş, 6 geçersiz oy kullanıldı.

İlk turda 21 fire

Oylama sonuçlarına göre TBMM'de 338 sandalyesi bulunan AKP'de 23 milletvekili fire verdi. Oylamaların aranılan ismi Toptan oldu. Ancak Toptan AKP Grubu'na veda turlarını gerekçe göstererek oylamalara katılmadı. Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da mazeret bildirerek oylamada yer almadı. Buna göre ilk turda AKP'deki fire 21 olarak gerçekleşti. Erdoğan'ın 21 fireden memnun olmadığı gözlendi.

Üçüncü tur bugün

İkinci tur oylamaya ise 531 milletvekili katıldı. 2. turda Şahin 322, Kesici 96, Kutluata 71, Kaplan 20 ve Genç 8 oy aldı. 10 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. Şahin ilk tura göre oyunu 7 arttırırken, AKP'deki fire, mazeretliler düşüldüğünde 14 olarak gerçekleşti. Böylece AKP'de Şahin'in adaylığına tepki olarak algılanan fireler, ilk iki tur oylamada 20 bandında kaldı.

Bugün yapılacak 3. tur oylamada 276 oy yeterli olacağı için Şahin'in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

NOTLAR...

Soğuk rüzgârlar

- Oylamalar sırasında liderler arasında hiçbir temas yaşanmadı.

- DTP'nin adayı Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şahin'in yanına gelerek kendisini kutladı ve bir süre sohbet etti.

- Oylamalar sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan milletvekilleriyle birlikte sıraya girerek oyunu kullandı.

- AKP sıralarının olduğu bölümden oy pusulasını alan Bahçeli'ye öne geçmesi için AKP milletvekilleri yol verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber