Görevde yükselme sınavı açılması zorunlu durumlar

3 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede "Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler" başlıklı önemli bir Başbakanlık Genelgesi yayımlanmıştır. Söz konusu bu genelgede, 2008 yılı toplu görüşmelerinde ele alınan "kurumlarca görevde yükselme sınavı açılmaması" sorunu da ele alınmıştır. Başbakan Erdoğan imzsıyla yayımlanmış olan genelgede, bugüne kadar dikkat çekilmeyen ancak görevde yükselme sınavı açılmasını zorunlu kılan önemli bir nokta bulunmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ağustos 2009 21:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

konuya ilişkin Başbakanlık Genelgesinin 2 nolu bölümü şu şekildedir:

"2) Hizmet gerekleri, personel ve kadro planlaması ile liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde kurumların görevde yükselme yönetmelikleri kapsamına giren kadrolara atama ihtiyacının doğması halinde, gereken en kısa sürede görevde yükselme mahiyetinde atama prosedürü uygulanacaktır."

Yukarıda yer verilen Başbakanlık Genelgesinin bu bölümünde, "atama ihtiyacının doğması halinde en kısa sürede görevde yükselme atama prosedürü uygulanacaktır" denmektedir. Burada "atama ihtiyacının doğması hangi hallerdir" sorusuna verilecek cevap oldukça önemlidir.

Memurlar.net olarak bizler,

1- KPSS ile kurumun memur, VHKİ ve bilgisayar işletmeni alacak olmasını; kurumlarda bu kadrolara görevde yükselme ile atanmak isteyen 657'e tabi çalışanlar açısından bir ihtiyacı gösterdiğini düşünmekteyiz. Zira atama ihtiyacı oluşmuşturki kurum KPSS ile memur alma ihtiyacı duymuştur.

2- Yine, Kurum bazı kadrolara vekaleten atama yapmış ve ihtiyacı bu şekilde gördürüyorsa, bu uygulamanın da "atama ihtiyacı" oluşturduğunu düşünüyoruz.

3- Yine; Kurum diğer kamu kurumlarından naklen şef veya şube müdürü alıyorsa, bu uygulamanın da "atama ihtiyacı" oluşturduğunu düşünüyoruz.

Yukarıda yer vermiş olduğumuz örnekler bağlamında, gerek memurluk gerekse de şef veya şube müdürlüğü için görevde yükselme bekleyen memurların veya bu memurların üye oldukları sendikaların gerekli gişrişimde bulunmaları ve kurumlarını uyarmaları gerekmektedir. Söz konusu Başbakanlık genelgesime uyulmadan yapılan işlemlerin ise idari yargıda iptali istenmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber