Manas Üniversitesi'nde neler oluyor?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Ağustos 2009 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manas'ta neler oluyor?

Kırgızistan'da Türkiye'nin katkılarıyla kurulan Manas Üniversitesi'nde garip olaylar yaşanıyor. Kırgız ve Rus mafyasının okulu ele geçirmek için Türk öğretim üyelerini tehdit ettiklerini belirten Rektör Vekili Prof. Dr. Uğur Oral ile yardımcısı Zekai Özdemir, "Canımızı zor kurtardık" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin desteği ile kurulan ve masrafları Türkiye tarafından karşılanan Manas Üniversitesi'nin Kırgız mafyasının etkisi altına girdiği öne sürüldü. Mafyanın okul yönetimini ele geçirmek istediğini belirten Türk öğretim üyeleri kendilerini sindirmek için sürekli tehdit edildiklerini kaydetti. MURAT PALAVAR / İSTANBUL

Kırgızistan'da Türkiye'nin katkılarıyla kurulan ve tüm masrafları Türkiye tarafından karşılanan Manas Üniversitesi'nde Türk hocalara uygulanan şiddet giderek artıyor. Rektör Vekili Uğur Oral'ın Kırgızistan'dan Türkiye'ye gelmesinin ardından Yardımcısı Prof. Dr . Zekai Özdemir dövülmüş ve ülkeyi can güvenliği olmadığı gerekçesiyle terk etmişti. Yeni Şafak'a konuşan Oral, Manas Üniversitesi'nin rüşvet mekanizmasının olmadığı tek üniversitesi olduğunu, bunun sonucu olarak eğitim mafyasının okulu karıştırmak için devreye girdiğini söyledi.

KGB BENİ SORGULADI

Üniversitenin karıştırılmasında büyük bir rant kavgasının olduğunu söyleyen Oral, "Büyük bir rant kavgası var. Benim girişimlerim sonucu bu rantın önü kesildi. Bunun içinde Kırgız rektörü, Bişkek Belediye Başkanı ve bazı üst düzey Kırgız yöneticilerinin olduğu iddiası var. İşin bir boyutu bu, diğer bir boyutu da üniversiteden ihale alamayan Türk iş adamları. Bu iki grup bir araya gelerek KGB'nin de dahil olması sonucu böyle büyük bir senaryoyu gündeme getirdiler. Bize komplo kurdular. KGB tarfından 3 saat, diğerinde 2.5 saat sorgulandım. Olay nedir; rantın engellenmesidir, başka bir boyutu nedir Manas Üniversitesi'nde Türkçe eğitim engellenmesidir.Yani bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin oradaki inisiyatifinin engellenmesidir. Bu ciddi bir devlet politikasıdır" dedi.

CANIMI KURTARDIM

Gerekli başvuruları ilgili makamlara yaptığını anlatan Oral "67 yaşımdayım, Mersin'de rektörlük yaptım. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Kıdemli Albay rütbesiyle emekli oldum. Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatleri için 3 yıldır Orta Asya'dayım. Daha dikili bir ağacım yok" dedi.

Oral'ın Türkiye'ye gidişinin ardından Yardımcısı Özdemir de yaşadıklarını anlattı. Arabasının önünün çevrilerek feci şekilde dövüldüğünü dile getiren Özdemir, "Beni dövdüler, eğer biraz daha kalsaydım öldüreceklerdi. Devamlı tehdit mesajları alıyordum" diye konuştu. Can güvenliği olmadığı için Kırgızistan'ı terk ettiğini söyleyen Özdemir, Türkiye'nin Bişkek Büyüleçisi Serpil Alpman'ı pasif kalmakla suçladı.

Rektöre tehdit mesajı attılar

Kırgızistan'da aldığı mesajlardan birinin hala cep telefonunda kayıtlı olduğunu kaydeden Prof. Dr Uğur Oral, "Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanin hakki kötektir. Bir daha Bişkek'e dönmeyin diyor. Mesaj hala cep telefonumda kayıtlı" dedi. Kendisine büyük bir komplo kurulduğunu ifade eden Uğur Oral şunları söyledi: "Bu çok büyük bir komplo.Bu senaryonun içinde maalesef Bişkek'teki ticaret erbabı ile Kırgız makamları var. Manas Üniversitesi'ndeki Kırgız akademisyenlerinin bir bölümü var. CD de bu oyunun bir parçası, olayın arkasında 500 milyon dolar gibi çok büyük bir rant var. Nedir bu 500 milyon doların esvabı mucizesi? Manas Üniversitesi'nin kampüsü 80 hektarlık bir alan. Tabi bu arazi çok kıymetli Bişkek'in en önemli bölgesindeki bir arazi. Değeri de 500 milyon dolar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber