PKK ile çarpışıp takdir alanlar, işçi kadrolarına öncelikli atanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2009 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kamu kurum ve kuruluşlarına, iş kanunları hükümlerine göre çalıştırılmak üzere, sürekli veya geçici işçi alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik 1 Eylül tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yönetmelik, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşekküller ile hizmetlerini genel bütçenin transfer tertiplerinden yardım alarak yürüten kamu kurum ve kuruluşlarına sürekli veya geçici işçi alımını kapsıyor.

İştirakler hariç olmak üzere, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağl ı ortaklıkları ile müesseseleri, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunan kuruluşlardan sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olanlar ile 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunuyla kurulmuş ve sermayesinin tamamı Hazineye ait kuruluşlara, il özel idareleri, belediyeler, bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikleri ile bağlı kuruluşları, müessese ve işletmelerine ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da sürekli veya geçici işçi alımı bu yönetmelik ile düzenleniyor.

İşe göndermede öncelikli olanların da belirlendiği yönetmelik gereği terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak şekilde yaralananlar ile terörle mücadelede üstün başarılarından dolayı komutanlarınca takdire layık görülen yedek subay, erbaş ve erle, tabii afetlerden zarar gören afetzedeler öncelikliler arasında yer alıyor.

Öncelik hakkına sahip olanlarda Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girme zorunluluğu aranmayacak.

Yönetmelik işçi talebinde bulunulması ve bu talebin karşılanmasına yönelik şartları da düzenliyor. Bu kapsamda, işçi talep eden kamu kurum ve kuruluşu işçinin alınacağı mesleğin niteliğine göre özel şartlar belirleyebilecek.

Taleplerin kurum tarafından karşılanma esaslarına göre ortaöğretim ve daha yüksek eğitim düzeyindeki işçi talepleri KPSS puanıyla, ilköğretim ve daha alt eğitim düzeyindeki işçi talepleri ile eğitim şartı aranmaksızın k ömür ve maden i şletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacaklara ilişkin taleplere gönderilecek adaylar ise noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek.

İşçi taleplerine yapılan başvuruda; müfettiş, kontrolör, denetmen, denetçi ve uzman gibi kariyer mesleklerin yardımcıları ve stajyerleri hariç, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerine göre (B) grubu kadrolar için yapılan sınav sonuçları kullanılacak.

Kamu kurum ve kuruluşları işe yerleştirilecek kişileri, Kurum tarafından gönderilen listelerdeki adaylar arasında yapacağı sınav ile belirleyecek. Sınav; yazılı veya sözlü yöntemlerinden biri veya ikisi kullanılarak, mesleki bilgi ve becerilere ilişkin konulardan yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarınca, Kurum tarafından gönderilen listelerin ulaşmasını takiben otuz gün içinde yapılacak sınav, kamu kurum veya kuruluşlarının atamaya yetkili amirinin görevlendireceği bir başkan ve dört üyeden oluşan kurul tarafından değerlendirilecek.

Yeni düzenlemeyle 83/6750 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürl üğe konulan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği", "Türk vatandaşlığına kabul edilen Afgan göçmenlerin iş yerlerinde öncelikle işe alınmalarına ilişkin 83/6291 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı", 85/9422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Tabii Afetlerden Zarar Gören Afetzedelerin İşe Gönderilmelerinde ve İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkında Karar" yürürlükten kalktı.

Ayrıca, 99/12354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğ e konulan "Terörle Mücadele Sırasında Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananlar ile Üstün Başarılı Olanların ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Yükümlülük Süresi Uzatılan Yedek Subay, Erbaş ve Erlerin İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkında Karar", 2002/4671 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlara, kamu kurum ve kuruluşlarının daimi işçi taleplerine göndermede öncelik tanınmasına ilişkin kararlar" da yürürlükten kalktı .

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından başlatılan işçi alımlarında, kurum tarafından aday listeleri gönderilmiş olanların işlemleri hakkında işlemlerin başlatıldığı tarihte yürürlükte bulunan hükümler, liste gönderilmemiş olan işçi alımlar ı hakkında ise bu Yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber