Tarım gönüllüleri GAP için AB'ye 43 proje hazırladı
Kırsal kalkınma yolunda köylüyü eğiten tarım gönüllüleri, Avrupa Birliği'ne 9,2 milyon Euro'luk proje hazırladı. Şırnak, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi illerde danışmanlık yapan gönüllüler, AB Komisyonu'na 43 proje sundu.
Çalışmalardan en az yarısının kabul edilmesi durumunda tarım danışmanları, AB fonlarından 4,2 milyon Euro alarak, Türkiye'den önce birliğe adım atmış olacak. Projeler arasında Urfa'da çilek üretimi, Mardin'de zeytin işleme tesisi, Diyabakır'da ipekböcekçiliği, Adıyaman ve Batman'da seracılığı öngören çalışmalar dikkat çekiyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarımda verimlilik ve kaliteyi artırmak için ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler ile başlattığı ?Bin Köye Bin Tarım Gönüllüsü Projesi' Avrupa Birliği'nden de ilgi gördü. Köylüye ilaç, tohum, gübre kullanımı, zararlılarla mücadele, yeni üretim teknikleri, pazarlama ve ürün seçimi konularında gönüllü danışmanlık yapan ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler ?AB'ye proje hazırlama eğitimi' alıyor. İlk olarak GAP bölgesinde verilmeye başlanan eğitimle, danışmanların tarımsal yayım ve teknikleri ile diğer tarımsal konularda daha fazla bilgilenmeleri amaçlanıyor. Bu kapsamda GAP İdaresi Başkanlığı ve Tarım Bakanlığı işbirliği ile Şırnak, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Mardin, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt ve Batman'da görevli 119 tarım gönüllüsünün eğitimlerine geçen temmuz ayında başlandı. Bakanlık uzmanlarınca verilen eğitimler, danışmanların AB fonlarına uygun proje hazırlayabilecek duruma getirilmesini amaçlıyor. Tam üyelik sürecinde, Türkiye'nin AB'ye uyumunun gerçekleştirilmesi amacıyla oluşturulan programlara Birlik tarafından hibe şeklinde yardımlar sağlanıyor. 2000-2003 yılları arasında Türkiye'ye AB kaynaklarından hibe şeklinde 650 milyon Euro aktarıldı. 2004-2006 arasında alınacak hibe yardım miktarı ise 1 milyar 50 milyon Euro olarak kesinleşti.
Zaman