Derece girenlerin tercihi tıp fakülteleri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2009 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS Sayısal-1 puan türünde Türkiye birincisi olan Aydın Fen Lisesi mezunu Gülşen Yücel, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine yerleşti.

Yücel, ÖSS sonuçlarına göre 6 tercih yaptığını, ilk tercihi olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine yerleştiğini söyledi. Yerleştirme sonucunun beklediği gibi olduğunu ifade eden Yücel, "Tercih yaparken burayı kazanacağımı biliyordum. 6 tercih yapmıştım. İlki burasıydı. İstediğim yeri kazandığım için mutluyum. Ailem İzmir'de yaşıyor. Onların yanında okuyacağım. Doktor olmak istiyordum. İnsanları tedavi ederek mutlu etmek istiyorum. Bu nedenle buraya yerleştiğim için çok mutluyum." dedi.

Derece Girenlerin Tercihi Tıp Fakülteleri

- ÖSS ve YDS'de dereceye girenlerin çoğunun tercihi tıp fakültelerinden yana oldu. Dereceye giren 17 adaydan 7'si tıp fakültelerine yerleşti.

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçlarına göre, SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinin birincisi, SAY-1 puan türü ikincisi Mustafa Öztürk Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Tıp'a girmeye hak kazandı. SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan Ali Can Göksel Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği'ne, Semih Ucarı kapsamlı burslu olarak Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ne yerleşti. SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde ikinciliği paylaşan, İngilizce puan türünde birinci olan Berkay Dertsiz ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne girdi.

SÖZ-2 puan türünde birinci olan Serhat Güzel Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü burslu kazandı. Aynı puan türünde ikinci olan İlyas Avcı Bilkent üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kapsamlı burslu olarak yerleşti.

SAY-1 puan türü birincisi Gülşen Yücel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, SAY-2 birincisi Çağatay Ermiş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, ikinciliği paylaşan Ömer Yakar burslu olarak Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, Anıl Akyel ise ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne girdi.

EA-2 puan türünde birinci olan Mücahid Erdoğan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümüne, ikinci Mustafa Lütfi Eker Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne burslu olarak, üçüncü Cemre Polat ise Koç Üniversitesi İngilizce Hukuk Fakültesi'ne başarı burslu olarak yerleşti.

Dil puanlarında Fransızca'da birinci olan Muazzez Çiğdem Oba İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümünü, Almanca birincisi Mertcan İpek Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitimini sürdüren SÖZ-2 üçüncüsü Cihat İmamoğlu ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi SAY-1 üçüncüsü Ali Gökçe ise yeniden tercih yapmadı.

DİĞER VERİLER

ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre, okul birincisi toplam 7 bin 755 kişiden 1468'i herhangi bir üniversiteye yerleşemedi.

ÖSYM'nin internette yayımladığı ÖSS ve YDS sonuçlarına ilişkin verilere göre, ÖSS'ye girerek tercihte bulunan 7 bin 513 ve sınavsız geçişten yararlanan 242 okul birincisinden toplam 4 bin 951'i üniversitelerin lisansa programlarına yerleşmeye hak kazandı.

Sınav sonuçları cinsiyetler açısından değerlendirildiğinde, kız adayların erkek adaylardan daha başarılı olduğu belirlendi.

ÖSS'ye başvuran 603 bin 754 kız adaydan 145 bin 281'i lisans, 55 bin 642'si ön lisans programlarına yerleşti.

ÖSS'ye başvuran 746 bin 370 erkek adaydan 144 bin 816'sı lisans, 70 bin 743'ü ön lisans, 135 bin 17'si Açıköğretim fakültesi bölümlerinde okumaya hak kazandı.

Engelli 1429 adaydan da toplam 886'sı lisans, ön lisans ve açıköğretimde okumaya hak kazandı. Engelli adayların 211'i lisans programlarına yerleşirken, 128'ü sınavsız geçişten yararlandı.

OKULLARIN BAŞARI DURUMU

Sosyal bilimler, Anadolu öğretmen ve fen liseleri, üniversitelere en fazla öğrenci gönderen okullar oldu.

ÖSS'de SAY-1 puan türünde en başarılı il olan Karaman'da ÖSS'ye başvuran 4 bin 950 adaydan 2 bin 689'u (Yüzde 54.3) üniversiteye yerleşti. SAY-1'de en başarısız il durumundaki Ardahan'da ise ÖSS'ye başvuran 2 bin 86 adaydan 1054'ü (yüzde 50.5) üniversiteyi kazandı.

ÖSS'ye İstanbul'dan giren 222 bin 575 adaydan 132 bin 648'i (Yüzde 59.5), İzmir'den giren 70 bin 48 adaydan 40 bin 937'si (yüzde 58.4), Ankara'dan giren 108 bin 789 adaydan 61 bin 489'u (Yüzde 56.5) üniversiteli oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber