'Norşin'i eleştiren MHP'li Vural, 'Tillo' için kampanya yapmıştı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Ağustos 2009 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis gezisi sırasında Güroymak'tan bahsederken ilçenin bilinen ismi 'Norşin'i kullanması, yer isimlerini tartışmaya açtı. Cumhurbaşkanı'na en büyük tepki, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'dan geldi.

Adı sonradan 'Aydınlar' olarak değiştirilen Siirt Tillo kökenli Vural, Gül'e 'Bizans tekfuru' benzetmesi yapacak kadar sert bir üslup kullandı. Ancak, MHP'li Vural'ın, bundan 10 sene önce Aydınlar'ın isminin Tillo şeklinde düzeltilmesi için başlatılan kampanyaya destek verdiği ortaya çıktı. MHP'nin hükümet ortağı olduğu 1999 yılında, Fazilet Partisi Siirt Milletvekili Ahmet Nurettin Aydın, Meclis'e bir yasa teklifi vererek, 'Tillo' isminin resmî olarak ilçeye iade edilmesini istedi.

Teklife en büyük destek Tillolu siyasetçilerden geldi. Bunlardan birisi de koalisyon hükümetinde Ulaştırma bakanlığı yapan Oktay Vural'dı. Öneriye DSP dışında tepki gösteren parti olmamıştı.

Cumhurbaşkanı Gül'ü eleştirmesinin ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da "Sorsan, 'Tilloluyum' der." diyerek Vural'a tepki göstermişti. Vural da "O toprakların adını anmadan önce salavat getir." karşılığını vermişti. Nereli olduğu sorusuna, "Ben Diyarbakır doğumluyum. Asıl nüfusum Siirt. Köy de Aydınlar. Söz konusu yer annem ve babam tarafından da Aydınlar olarak bilinir." cevabını vermişti. Halbuki Tillo, bundan sadece 19 yıl önce, 1990 yılında isim değişikliğine uğradı. Bucak iken ilçe yapılarak ismi Aydınlar olarak değiştirildi. Buna rağmen halk arasında yine Tillo diye anılmaya devam ediyor.

Aydınlar (Tillo), yetiştirdiği evliyalar ve ünlü siyasetçileriyle de biliniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, eski DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük bunlardan bazıları. Eski büyükelçilerden Volkan Vural da Oktay Vural'ın amca çocuğu. Arapça "yüksek yer, mertebe" anlamına gelen Tillo, Samiler, Baliller ve Asurlar döneminden beri kültür, medeniyet merkezi olarak biliniyor. İbrahim Hakkı Hazretleri'nin defin yeri de Tillo. Fakirullah Hazretleri'nin Tillo'da bulunan türbesine her yıl yurdun değişik yörelerinden binlerce ziyaretçi geliyor.

Bazılarının kimliğinde hâlâ 'Norşin' yazıyor

Güroymak'ta yaşayan bazı ilçe sakinlerinin nüfus kağıtlarında hâlâ Norşin yazıyor. 05.06.1959 doğumlu Baha Mutlu, bunlardan biri. Mutlu, "İlçede 50 yaşın üzerinde olan birçok vatandaşın kimliğinde Norşin yazıyor. Ben sadece bunlardan biriyim." dedi. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden alınan bilgilere göre, ilçede yaşayan 42 bin 683 kişiden 3 bin 580'i 50 yaşın üzerinde bulunuyor.

ÖMER ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber