Doğu illeri kar tazminatı istiyor

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaşımın, eğitimin, ekonominin ve sosyal hayatın kış aylarında kar altında kaldığı Güneydoğu'da belediye başkanları bölgenin 'afet bölgesi' ilan edilmesini ve 'kar tazminatı' verilmesini istiyor.

Devlet bütün illere, İller Bankası'ndan, nüfusu oranında belli bir yardım yapıyor. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki Erzurum, Ardahan, Ağrı, Rize, Kars ve Sivas gibi illerde bu paranın büyük bir bölümü, yol, su, kaldırım, kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları yerine, kapanan yolların açılması için harcanıyor. Yılın altı ayında kar altında kalan bazı illerde, ulaşım rahatlıkla sağlanamadığı için mal sevkıyatları yapılamıyor, dükkanlar açılamıyor. Esnaf her yıl trilyonlarca liralık ekonomik kayıp yaşıyor. Eğitim hizmetlerinde de büyük aksaklıklar yaşanıyor. Kasım ayından Mart ayına kadar, okullar haftalarca tatil ediliyor. Sağlık alanında ise tam bir trajedi yaşanıyor. Köylerdeki hastalar, ilkel şartlarda, kızaklarla şehirlerdeki hastanelere güçlükle taşınıyor.

ANTALYA İLE ERZURUM BİR Mİ

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile Doğu Anadolu'daki il ve ilçelerin belediye başkanları, geçtiğimiz günlerde Erzurum'da bir toplantı yaptılar. Toplantıda, Doğu'da kışın çok ağır geçtiği şehirlerin, devletten pay alırken aynı kefeye konduğunu ifade eden Ahmet Küçükler, İller Bankası'ndan yapılan ödenekte, devletin kendilerini, Antalya ile bir tutmasından yakındı. 'Bütçemizin büyük bölümünü kar temizleme ve yolları açmak için harcıyoruz' diyen Küçükler, şunları söyledi: 'Örneğin Antalya Belediyesi karla mücadele yapmıyor. Gelirini vatandaşına hizmet olarak aktarıyor, parayı, yol, su, kanalizasyon gibi altyapı çalışmalarına harcıyor. Bense bu yıl, karla mücadele için yaklaşık 4 trilyon lira ayırdım. Devletin bize bir an önce kar tazminatı ödemesi gerekiyor. Bölgedeki belediye başkanları olarak bir rapor hazırladık, Başbakan Erdoğan'a sunacağız.'

RAPOR HAZIRLANIYOR

Kasım ayının son haftasında Erzurum'a gelen Başbakan Tayyip Erdoğan'a 'kar tazminatı' isteklerini aktardıklarını kaydeden Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal da 'Başbakan, konuyla ilgili olarak geniş çaplı bir rapor hazırlanmasını istedi. Büyükşehir belediye başkanımızın öncülüğünde tüm Doğu illerinin belediyeleri ile bir rapor hazırlıyoruz. Rapor, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. 'Kar tazminatı' isteğimizin yerine getirilmesini umut ediyoruz' diye konuştu. Türkiye'de kışın en uzun yaşandığı yer olan Sarıkamış'ın Belediye Başkanı İlhan Özbilen ise 'Başbakanımız, kendisi de belediyecilik yaptığı için bizim bu ıstırabımıza duyarlılıkla yaklaşır' dedi.

KAR YARDIMI YAPILSIN

Ağrı Belediye Başkanı Ekrem Aktaş, hükumetin acilen Doğu Anadolu Bölgesi'ni 'kış afet bölgesi' ilan etmesini isterken, Ardahan Belediye Başkanı Mikail Kayatürk teşvik kredilerine benzememesi şartıyla, 6-7 ay kar altında kalan illere kar yardımı yapılması gerektiğini vurguladı. Karatürk, 'Hükumetin bir ek bütçe ile bu illere başta akaryakıt desteği ödeneği olmak üzere araç-gereç desteği sağlaması gerekir' dedi.

aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber