Türk Eğitim-Sen Genel Başkanından Bakan aleyhinde tazminat davası

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 06:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, kendisini üye olarak göstermediklerini ileri sürdüğü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı hakkında tazminat davası açtığını bildirdi.

Özcan, mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, 18 Haziran 1992 tarihinden beri Kurucu Genel Başkanlığı'nı yapmakta olduğu Türk Eğitim-Sen'in 10/03/2002 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurulu'nda yeniden Genel Başkan seçildiğini belirtti. Özcan, ayrıca 31/03/2002 tarihinde yapılan Türkiye Kamu Sen Konfederasyonu Genel Kurulu'nda da seçilerek Türkiye Kamu Sen Genel Eğitim Sekreterliği görevine getirildiğini, halen her iki görevi de sürdürdüğünü, maaşını da sendikadan almakta olduğunu kaydetti. Özcan, mahkemeye 2002 ve 2003 yıllarında yetkili sendikayı belirlemek için söz konusu bakanlıklarca hazırlanan listelerde kendisinin Türk Eğitim-Sen üyesi olarak gözükmediğini, üyelik sayımlarında da dikkate alınmadığını belirtti. Özcan, isminin listelerde belirtilmemesi karşısında Çalışma ve Milli Eğitim bakanlıklarının hatalı işlemleri nedeniyle manen çok büyük bir mağduriyete uğradığını ifade etti.

Özcan'ın üyelik listelerinde ismine yer verilmemesi karşısında söz konusu bakanlıklara 25/07/2003 tarihinde müracaat ederek, nedenini sorduğu ancak cevap alamadığı belirtildi. Sendika Başkanı Özcan, kendisini üye olarak kabul etmeyen bakanlıklar karşısında Ankara 2. İş Mahkemesi'ne giderek, üyeliğini tescil ettirme kararı aldı. Özcan, 2003/1654 esas numarası ile üyelik tespiti için dava açtığını ve mahkemenin 2004/6 karar numarası ile 30/11/2001 tarihinden geçerli olmak üzere kendisinin Türk Eğitim-Sen üyesi olduğuna karar verdiğini yazılı açıklamasında yer verdi. Özcan, ayrıca üyeliğini yargı kararı ile tescil ettirdikten sonra söz konusu bakanlıkların bu kararı temyiz ettirdiklerini, bunun üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2004/4355 esas numarası ile dosyayı inceleyerek, 'usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına' karar verdiğinin altını çizdi. Özcan, davalı idarenin hatalı işlem yaptığının yargı kararı ile tescil edildiğini de ifade etti.

Özcan, üyeliğini söz konusu bakanlıkların kabul etmemesi nedeniyle bu durumunun kamuoyunda ve eğitim camiasında çeşitli spekülasyonlara yol açmasına neden olduğunu belirterek, 50 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Bu uygulamanın kendisini mağdur ettiğine ilişkin olarak mahkemeye açıklamalı bir metin sunan Özcan, 13 yıllık sendikacı olarak üye sayılmaması nedeniyle birtakım muhalif kişiler tarafından eleştiriye uğradığını, bu durumun polemik konusu yapıldığını, "Başkanın kendi üyeliği daha sayılmadı, bunlar nasıl bizim haklarımızı savunacak" şeklinde yersiz ve gereksiz ama bir o kadar rahatsız edici eleştirilere maruz kaldığını öne sürdü.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber