Asıl pazarlık denge tazminatında olacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Ağustos 2009 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memur sendikaları arasında başlayan toplu görüşmelerin ilk turunda yaşanan gerginlikler, pazarlıkların son derece çetin geçeceğinin işareti olarak algılandı. Ancak, bütçedeki mali şartlar, 2010 yılı enflasyon hedefi ve kamu işçisine yapılan zam oranı, memurun yüksek oranlı bir genel zam almasına imkan vermiyor. Memur zammının da en fazla yüzde 8,5'ler düzeyinde kalacağı, asıl pazarlığın ise ?denge tazminatı? maddesinde yaşanacağı ifade ediliyor.

ENFLASYON VE BÜTÇE

Memur sendikalarıyla 2002 yılından bu yana toplu görüşmeler yapılsa da, ekonomi yönetimi her yıl ?görüşme masası?ndan çok makro hedefleri baz alıyor. Dolayısıyla memurun genel zam oranını makro ekonomik hedefler, daha çok da enflasyon hedefi belirliyor.

Görüşmelerin yapıldığı 2010 yılı için hükümetin enflasyon hedefi yüzde 6,5. Merkez Bankası, enflasyon hedeflerinin tutturulması için hedefi aşan zamlara karşı çıkıyor. Küresel krizin bu yıl ve gelecek yılın bütçesinde yapacağı tahribatı dikkate alan ekonomi yönetimi, memura ?enflasyon üstü? zam yapmaya çalışıyor.

İŞÇİ YÜZDE 8,66 ALDI

Enflasyonun bu yıl hedefin de altında gerçekleşecek olması memurun pazarlık gücünü zayıflatıyor. Ancak, geçen ay kamu işçisinin ?grev? gücünü kullanarak aldığı yüzde 8,66'lık zam memura yaradı. Görüşmelerden bir sonuç alınamaması halinde, Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki yıl için işçiye verilen zammın yaklaşık tutarını memura da vermek durumunda kalacağı ifade ediliyor.

DENGE ZAM ÖNEMLİ

Hükümet ile memur sendikaları, kamu çalışanları arasındaki maaş uçurumunu gidermek ve dengeye oturtmak için 2012 yılına kadar memurlara seyyanen denge tazminatı ödenmesi üzerinde anlaşmıştı. Memur geçen yıl bu farkı aldı. Ancak kriz şartları nedeniyle bu yıl bu tazminatın ertelenmesi düşüncesi doğdu. Maliye'nin bu isteğine karşılık sendikalar 80 lira denge ödemesi istiyor. Sendikaların, pazarlık gücünü bu noktaya yoğunlaştırması ve memura en azından 50 TL tazminat alması bekleniyor.

Erdoğan SÜZER/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber