Sosyal Güvenlik Reformu Kapsamında Hazırlanan Tasarılar

Sosyal güvenlik reformu kapsamında hazırlanan tasarıların dört ayağı bulunmaktadır. Bunlar 'Tek çatı emeklilik sistemi', 'Genel Sağlık sigortası', 'sosyal yardım ve hizmetlerin birleştirilmesi' ve 'yeni bir kurumsal yapı'... Bu dört konuya ilişkin olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca dört ayrı tasarı taslağı hazırlanmıştır. Bu tasarı taslaklarından üçünü memurlar.net server'ları üzerinden yayımlıyoruz. Tasarı taslaklarını görmek için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki dosyalar .pdf formatındadır. Bu dosyaları okuyabilmek için bilgisayarınızda Acrobat Reader programı yüklü olmalıdır.

Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarı Taslağı

Emeklilik Sigortaları Kanunu Tasarı Taslağı

Sosyal Güvenlik Kurum Kanunu Tasarı Taslağı

Tek çatı emeklilik sistemi: Kuruluşlar arası norm ve standart birliği sağlayacak tek bir emeklilik programı olacak. Yasanın yürürlüğe girmesi mevcut çalışanlardan çok, sisteme yeni girecekleri etkileyecek. Emeklilik yaşı, aylık bağlama oranı ve aylıkların hesaplanması gibi parametreler düzenlenecek. Nüfusun yaşlanma sürecine karşı önlem alınacak. Mevzuat sadeleştirilecek.

Genel sağlık sigortası: Bütün nüfusu kapsayacak genel sağlık kurumu kurulacak. Herkes eşit ve adil sağlık hizmeti alacak. Katılımın zorunlu olduğu primli bir sistem olacak. Yoksullar için sağlık sigortası primini devlet karşılayacak. Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü Sağlıkta Dönüşüm Projesi, genel sağlık sigortasıyla eşzamanlı olarak hayata geçirilecek.

Sosyal yardım ve hizmetler toplanacak: Dağınık olan sosyal yardım ve sosyal hizmet kurumları birleştirilecek. Tüm muhtaç kesimlerin hizmetlerden yararlanması sağlanacak. Kişi başına günlük harcama tutarı günlük asgari ücretin üçte biri olanlar yoksulluk eşiğinde sayılacak ve bu hizmetten yararlanacak. Yaşlı, çocuk ve engellilere nakit desteği sağlanacak.

Yeni kurumsal yapı: Reformun ilk üç ayağının entegre edilmesini sağlayacak yeni bir kurumsal yapı oluşturulacak. Bu kurum merkezi veri tababına dayalı olacak. 3 yıllık geçiş süresinin ardından bu yeni kurumsal yapı hayata geçecek. Verilen hizmete, sosyal koruma hizmeti denecek ve SSK, Bağ-Kur ile Emekli Sandığı, sosyal koruma kurumuna dönüşecek.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber