Zimmetçi müftüye ?maaş kesme ve uyarı' cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ağustos 2009 12:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

DİYANET İşleri Başkanlığı tarafından ?Yardım paralarını zimmete geçirmek' ve ?Kendisinin kaleme aldığı dini kitapları bandrolsüz sattığı' ididası ile hakkında soruşturma açılan Tekirdağ Müftüsü Ahmet Okutan'a ?Maaş kesme ve uyarı' cezası verildi.

Aynı fiilin tekrarlanması halinde memurluktan atılacağı uyarısı da alan Müftü Okutan'ın, zimmetine geçirdiği belirlenen 2 bin 500 lirayı da iade etmesi kakarlaştırıldı.

Kasım 2006'da Bolu Müftülüğü'nden Tekirdağ Müftülüğü'ne atanan Ahmet Okutan'ın, Cuma namazı sonrası cemaatten toplanan yardım paralarını zimmetine geçirdiği ve kendisinin kaleme aldığı dini kitapları bandrolsüz sattığı iddiasıyla çok sayıda imam, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) ve Tekirdağ Valiliği'ne şikayette bulundu. Başvurularda Müftü Okutan'ın yardım için toplanan paralara makbuz kesmediği ve bu paraları zimmetine geçirdiği iddia edildi. Şikayetler üzerine 4 Şubat 2008 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı, Müftü Okutan hakkında idari soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı Başmüfettişi Hasan Uyar, konu ile ilgili 30 imam ve diyanet çalışanının ifadelerine başvurdu. Yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın sonunda Başmüfettiş Hasan Uyar, Müftü Okutan hakkında soruşturmasını tamamladı.

PARALARI ALMIŞ MAKBUZ VERMEMİŞ

Başmüfettiş Uyar'a ifade veren imamlar, Müftü Okutan'ın camilerden yardım için toplanan paraları zimmetine geçirdiğini söyledi. Bir imam, ifadesinde şöyle dedi:

?Müftülükten gelen emir doğrultusunda, Cuma vaazlarında cami çıkışı cemaatten yardım topluyorum. Topladığım paralarla ilgili olarak cemaatten 3 kişinin altında imzası olan tutanak tutuyorum. 4 defa bu şekilde tuttuğum tutanakla birlikte paraları müftülüğe götürdüm. Müftü bey beni odasına çağırarak paraları ve tutanağı elimden aldı. Paraların toplandığına dair tutanağı vermeme rağmen, bana herhangi bir makbuz vermedi.?

İmamların cemaate kestiği makbuzlarla, Tekirdağ Müftülüğü'nde bulunan bağış defterlerini karşılaştıran Başmüfettiş Uyar, 2 bin 500 liranın zimmete geçirildiğini belirledi.

Başmüfettiş Hasan Uyar, Müftü Okutan'ın, kaleme aldığı 18 farklı kitabını bandrolsüz olarak imamlara sattırdığını, Türkiye Diyanet Vakfı Matbaasında basılan bu kitapları 2.5 ile 5 TL arasında camiye gelen cemaata satmayan imamlara baskı uyguladığını da ortaya çıkardı.

TEKRAR EDERSE MEMURLUKTAN ATILACAK

Müftü hakkında hazırlanan dosya Diyanet İşleri Disiplin Kurulu'na gönderildi. Kurul zimmetine para geçiren Müftü Okutan'a 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun disiplin cezalarını düzenleyen 125'inci maddesine göre ?kıdem durdurma' cezası verilmesini, memurluk derecesinin son kademesinde olduğu için bu cezasının ?yarım maaş kesimi' cezasına dönüştürülmesini karara bağladı. Kurul yine aynı maddeye göre uyarı cezası verdiği Müftü Okutan'a ?Aynı fiilin tekrar işlenmesi halinde devlet memurluğundan çıkarılacağı' uyarısını da yaptı. Kurul ayrıca zimmetine geçirdiği belirlenen 2 bin 500 liranın Müftü Okutan'dan tahsil edilmesini kararlaştırdı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, soruşturma sonucunu Müftü Okutan'a tebliğ edilmek üzere Tekirdağ Valiliği'ne gönderdi. Valilik de soruşturma sonucunu Müftü Okutan'a tebliğ etti. Karar karşısında şaşıran Okutan'ın olayı yargıya taşıyacağı kaydedildi.

SAVCILIK DA AYRICA SORUŞTURMA AÇTI

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı Müftü Okutan hakkında Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın soruşturmasını inceleyen Savcılık, bu hafta içinde Müftü Okutan hakkında ?yardım paralarını zimmetine geçirdiği' iddiası ile soruşturma başlatacak.

AKP PROPAGANDASI YAPTIĞI İÇİN HAPSİ İSTENİYOR

Tekirdağ Müftüsü Ahmet Okutan'ın 19 Şubat 2008 günü kent merkezi ve köylerde bulunan 150 imamı toplayarak Karadeniz Mahallesi'nde bulunan Diyanet Eğitim Merkezi'nde AKP Belediye Başkan Adayı Ahmet Aygün için seçim propagandası yaptırdığı yönündeki haberlerin basına yansıması ile adli soruşturma başlatılmıştı.

Müftü Ahmet Okutan ve AKP Belediye Bakan Adayı Ahmet Aygün ile Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Abdurrahman Şahin hakkında, ?Yüksek Seçim Kurulu kararlarına muhalefet' ve ?seçim yasaklarını ihlal ettikleri' gerekçesi ile Tekirdağ Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Savcılık, Aygün hakkında 3 aydan 6 aya kadar, Okutan ve Şahin hakkında ise 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istedi. Müftü Okutan, bu suçlardan 13 Ekim 2009 tarihinde hakim karşısına çıkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber