Arşiv araştırması yapılabilir mi?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ağustos 2009 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlık olmayan yetkiyi kullanıyor

Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcı adayları hakkında arşiv araştırması yapma yetkisi altı yıl önce kaldırıldı. Buna rağmen bakanlık, 12 Ocak tarihli duyurusunda, mülakata gireceklerden, ?Arşiv araştırmasına esas olmak üzere ilgilinin fotoğrafını ve imzasını taşıyan iki adet güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu? talep ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ise, ?İmha etmeyiz; ama hiçbir kuruma da göndermeyiz? diyerek, arşiv bilgilerini saklıyor.

HAKİMLİK sınavlarını kazanan ancak mülakatlarda sürekli elenen M.D., araştırınca yasayla imha edilmesi gereken ?öğrenciliği sırasında örgütsel eylemlere katılmış olabilir? fişlemesinin halen kayıt altında olduğunu ortaya çıkardı. Oysa hakimlik sınavlarında M.D.'nin sürekli ?ayağına takılan' hakkındaki fişleme, 4045 sayılı yasadaki ?İlgili kayıt ve fişler başvuru aranmaksızın imha edilir? hükmüne göre yokedilmeliydi.

Duyuru halen sitede

Fişleme skandalının ikinci perdesi, Adalet Bakanlığı'nın adaylardan resmen ?arşiv araştırması? istemesiyle kalktı.

Bakanlık, 12 Ocak tarihli duyurusunda, mülakata gireceklerden, ?Arşiv araştırmasına esas olmak üzere ilgilinin fotoğrafını ve imzasını taşıyan iki adet güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu? talep etti. Bu duyuru, bakanlığın internet sayfasında halen duruyor. Oysa Adalet Bakanlığı'nın, hakim ve savcı adayları hakkında arşiv araştırma yapma yetkisi altı yıl önce kaldırıldı.

Düzenlemede Gül imzası

22 Haziran 1999'da, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit imzasıyla TBMM'ye, hakim ve savcı adayları hakkında ?arşiv araştırması? istenmemesi yönünde bir tasarı sunuldu. Ancak, erken genel seçimler nedeniyle kadük olan bu düzenleme, 11 Aralık 2002'de Başbakan Abdullah Gül imzasıyla yenilendi. 15 Ocak 2003'te kabul edilen 4790 sayılı yasayla hakim ve savcı adayları, arşiv araştırması kapsamı dışına çıkarıldı.

Fiş mağdurları bunalttı

Emniyet Genel Müdürlüğü, fiş kayıtlarını 2009 yılı Haziran ayına kadar isteyen kurumlara göndermeyi sürdürdü. Ancak fiş mağdurlarının İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davaların artması üzerine uygulamaya son verildi. Müsteşar Osman Güneş imzası ile 4 Haziran'da yayınlanan genelge ile uygulamaya hemen geçilmesi ve fiş mağduriyetinin sona erdirilmesi talimatı verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber