Derece Verilmesi Hakkındaki Tasarı Eksik Düzenleniyor

Yıllardan beri bu ülkede memurlara ek derece verilmesi gündeme gelmektedir. Bunun en büyük nedeni de 1979 yılında verilen 'bir derece' uygulamasıdır. 1979 yılındaki uygulama sadece görevde olanlara bir derece verilmesini öngörmekteydi. Daha sonraki yıllarda işe girenleri kapsamamaktaydı. Bu uygulama nedeniyle 1979 yılından sonra işe girenler de ayrıca bir derece talebinde bulunmaya başlamıştı. Bu talepler, 1991 tarihli 458 sayılı KHK ile karşılanmış ve yeniden bir derece verilmişti. Ancak, 1979 yılındaki hata 1991 yılında bir kez daha tekrarlanmıştır. Zira madde sadece görevde olanları kapsamktaydı. Bügun yine aynı hata yapılmaktadır. Sayın Vekillerimizin bu eksikliği düzelteceğini umuyoruz.

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

07.01.2005 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile TBMM'ye sevk edilen tasarının ilgili hükümünde şu madde bulunmaktadır.

"GEÇİCİ MADDE 5.? 457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddelerin hükümlerinden yararlanmamış olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunanlar ile bunlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malüllüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır."

Yukarıdaki madde de görüleceği üzere daha önceki düzenlemelerde yer alan hata tekrarlanmaktadır. Zira bu madde de sadece görevde olanları kapsamaktadır. Bu nedenle de ilerleyen yıllarda yine aynı talep ortaya çıkacaktır.

Bu nedenle tasarının görüşüleceği TBMM'de Sayın Vekillerimize önemli bir görev düşmektedir.

Yapılması gerekli olan tasarının "bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunanlar" ibaresinin "bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunanlar ve bu maddenin yürürlüğe girmesinden sonra göreve başlayacak olanlar" olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber