Muayene katılım payı uygulamasında yaşanan sorunlar ve bir çözüm önerisi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ağustos 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

02 Haziran 2009 tarihinden itibaren geçerli olan 2 Lira Muayene Katılım Payı birçok uygulama eksikliği içermektedir.

Hastanelerin kurumlara gönderdiği faturaları incelenerek muayene katılım listeleri düzenlenmekte ve bu listeye göre Kamu Personeli Bilgi Sisteminden (KBS) kesintiler yapılmaktadır.

Uygulama zorluğu burada doğmaktadır. Faturalarda sağlık karnesi fotokopisi ve bakmakla yükümlü olunanlar için sevk benzeri ekler olmadığı için kesiti yapılacak memuru bulmak sorun olmaktadır. Sağlık karnesi güncellemelerinin zamanında yapılmaması ve bu konuda bir yaptırım olmaması da kesinti yapan kurumları zor duruma düşürmektedir.

Ayrıca memurun muayene olduktan sonra tayini çıkabilmekte ve o faturası kuruma gelinceye dek memurun bilgileri yeni görev yerine aktarıldığından kesinti yapmak imkânsız hala gelmektedir.

Her giden memur için üst yazı yazmak posta ücreti ödemek gereksiz kırtasiyeciliğe yol açmaktadır.

Eczane kesintilerini eczaneler doğrudan say2000'den kesmekte olup memurun tayini çıksa bile maaş bilgileriyle beraber yeni görev yerine gönderildiğinden kesintinin yapılamama durumu söz konusu değildir.

Aynı şekilde bu kesintileri hastanelerin direk say2000'den kesintiyi yapması denetimi kolaylaştıracaktır. Her kurumun ayrı ayrı kesinti yapması yerine kesintinin bir elden yürütülmesi uygulamadaki aksakları giderecek, otokontrol sistemini getirecektir.

İkinci bir yolda şahıslar hastaneye gittiklerinde bu iki lirayı ödeyip 15,50 olan devlet hastaneleri muayene ücreti ve 16,74 lira olan özel hastane ücretleri faturalandırılırken 2'şer lira düşürülerek faturalandırma yoluna gidilebilir.

Aziyade

KPSS Lise Forum editörü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber