Meteorolojiye 30 milyon TL'lik yatırım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2009 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, hava tahminlerinin yanı sıra sel ve fırtına gibi doğa olaylarında yüzde 99'a ulaşan oranda doğru tahmini sağlayacak, 30 milyon TL'lik yatırımla 6 yeni radar kurulacağını bildirdi.

Çağlar, bir toplantıya katılmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü olarak 450 ölçüm istasyonu ve 3 bin 200 personelle hizmet verdiklerini söyledi.

Daha yüksek tahmin oranlarına ulaşmak, özellikle de fırtına, sel gibi sonuçları ağır olabilen doğa olayları öncesi net bilgiler elde etmek istediklerini belirten Çağlar, bu amaçla hava tahmin radarları kurma çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Meteorolojik tahminleri 15 güne kadar yaptıklarını anlatan Çağlar, radarlarla kuvvetli meteorolojik olayların, nerede ne kadar olabileceğinin tahmin edileceğini söyledi.

Meteorolojinin tahmin oranlarının yüzde 90 olduğunu anımsatan Çağlar, "Ancak radar sistemleri sayesinde bu oran yüzde 99'a kadar çıkabilecek. Yeni kurulacak 6 radarla 10'a ulaşacağız ve tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde donatmış olacağız" dedi.

Her bir radarın 300 kilometre alanı kapsadığını belirten Çağlar, 6 radar yatırımının toplam maliyetinin 30 milyon TL olduğunu ve 2010 yılı içinde faaliyete geçirileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber