Ziraatçılar: Açılımın ekonomik ayağı GAP olmalı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2009 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Demokratik Açılım'ın yalnızca etnik bir gruba hitap etmemesi, ekonomik ayrımcılık ve kısıtlamalar nedeniyle kağıt üzerinde kalmaması ya da amacından sapmaması açısından ekonomik önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

TZD Genel Başkanı Yetkin, İçkale Otelinde düzenlediği basın toplantısında, 'Demokratik Açılım' ve Güneydoğu Anadolu'nun ekonomik durumu konusunda hazırladıkları bir raporu açıkladı. Yetkin, açılım konusunda bazı köşe taşlarının olması gerektiğini belirterek, Türkiye Cumhuriyetinin değiştirilemez ilkeleri olan demokratik, laik, sosyal ve hukukun üstünlüğüne dayalı yapısının korunması, Demokratik Açılımın yalnızca etnik bir gruba hitap etmemesi, ekonomik ayrımcılık ve kısıtlamalar nedeniyle kağıt üzerinde kalmaması ya da amacından sapmaması açısından ekonomik önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Demokrasinin en önemli koşullarından birisinin insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir gelişme ve refah noktasına erişmiş olmaları olduğunu ifade eden Yetkin, insanların yalnızca karınlarını doyurma uğraşı verdikleri, belirli ve düzenli bir gelire ya da işe sahip olmadıkları, yaşamlarını ancak aşiret ya da benzeri topluluklara mensup olarak sürdürebildikleri koşullarda gerçek bir demokrasinin gelişemeyeceğini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi (GAP)'nin özellikle üzerinde durulması gereken bir önem taşıdığını anlatan Yetkin, şöyle konuştu: "demokratik açılım ile aynı zamanda GAP ile ilgili tartışmaların da yoğunlaştığına ve GAP projesinin tarım ve sulama ayakları başta olmak üzere tüm bölümlerinde bir hareketlenme yaşanıldığını dile getirdi. Sulamanın başladığı 1995 yılından bugüne kadar GAP bölgesinin toplam üretimdeki payına ilişkin bilgi veren Yetkin, mısırın yüzde 0.47'den, yüzde 9.37'ye, buğdayın yüzde 10'dan yüzde 15'e, antepfıstığının yüzde 86'dan yüzde 89'a, pamuğun yüzde 27'den yüzde 52'ye yükseldiğini söyledi.

Yetkin, "GAP'ın tamamlanması durumunda tarım ve sanayi alanında gerçekleşecek potansiyelin bölgede toplam ekonomik hasılayı 4.5 kat artırması, 3.5 milyon kişiye istihdam imkanı sağlaması ve toplam 8.6 milyonluk bir nüfusu geçindirmesinin beklendiğini" söyledi.

Yetkin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kaynak ihtiyacının işsizlik fonu ve tarımsal desteklemelerin proje bazında Güneydoğu bölgesinde yoğunlaştırılmasından çok, yeni kaynak oluşturma yoluyla sağlanması ve tarımsal desteklerin tüm Türkiye genelinde artırılmasından yanayız. Geçmişte Güneydoğu bölgesinin yaşadığı dezavantajlar GAP aracılığıyla giderilmeli ancak bu iyileştirme eldeki fonların bölgeye yönlendirilmesi ile başka kırsal bölgelerimizde ya da kentsel alanlarda yoksulluk ve işsizlikle mücadele eden sektörler aleyhine yapılmamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber