Datça'nın eski belediye başkanına soruşturma

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Ağustos 2009 12:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, 1999 ve 2004 yerel seçimlerinde iki kez CHP'den belediye başkanlığına seçilen ve 10 yıl süreyle bu görevi yürüten Erol Karakullukçu ile dönemin encümen üyeleri hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi.

Eski başkan ve encümen üyeleri, ?mahkeme kararlarını uygulamamak ve hazineyi zarara uğratmak' suçlamasıyla yargılanabilecek. Erol Karakullukçu son seçimde aday gösterilmeyince CHP'den istifa etmişti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın 25 Haziran 2009 tarihli yazısı ile haklarında soruşturma açılmasına karar verilen eski başkan ve encümen üyelerinin ?mahkeme kararlarını uygulamamak ve Hazine'yi zarara uğratmak'la suçlandığı öğrenildi. 2009 yerel seçimlerinde tekrar aday gösterilmeyince CHP'den istifa eden Karakullukçu ile birlikte haklarında soruşturma izni verilen encümen üyeleri Sami Bircan (halen belediye başkan yardımcısı), Sevil Antalyalı, Mesut Okur, Oya Başdoğan (Yazı İşleri Müdürü), Metin Uysal (Hesap İşleri Müdürü), Hakan Uzun (Mühendis) Abdullah İşcanı ve Ali Balcı'nın ifadelerine başvuruldu. Eski Fen İşleri Müdürü Aydın Kozak ise 2001 yılında vefat ettiği için soruşturma dışında tutuldu.

Eski başkan Karakullukçu ve encümen üyeleri hakkında, İçişleri Bakanı Atalay'ın imzası ile verilen soruşturma izninde, ?Datça İlçesi Kızlan Köyü, Kızlanaltı mevkiinde bulunan parsellere belediyece 2001 yılında 3194 sayılı Kanunun 18'inci maddesine göre yapılan uygulamaların 2001 yılında açılan dava sonucunda, İdare Mahkemesi'nce iptal edilmesine rağmen iptal öncesi duruma dönülmediği; belediyece mahkemenin iptal ettiği imar düzenlemesi sonucu oluşan tapular üzerinden 2005 yılında yeniden ve önceki uygulamayla neredeyse aynı olan yeni bir plan yapıldığı; 2005 yılındaki bu plana da önceki gerekçelerle dava açıldığı, belediyenin bu uygulamaları sonucu Hazine taşınmazlarının tespitinin hangi parseller üzerinden yapılacağı ve parsellerin belirsizliği nedeniyle kira ve satış taleplerinin geri çevrilmesi sonucu Hazine'nin zarara uğratıldığı; bu nedenle sanki iptal kararı yokmuş gibi yapılan ve iptal davasına konu olan, halen devam eden davalardan Hazine lehine hemen vazgeçilmesi yönünde 30 günlük süre verilmesine rağmen bu işlemlerin yapılmadığı? iddialarına yer verildi.

NE OLMUŞTU

2001 yılında yapılan 18. madde uygulamasında, deniz kenarındaki bazı parsellerin denizden uzak yerlere, denizden uzak olan bazı parsellerin ise denize sıfır konuma getirildiği, uygulama sırasında Hazine arazilerinin de yol ve sahil gibi kullanılamaz yerlere kaydırıldığı ortaya çıkmıştı. 2001 yılındaki uygulama üzerine, Datça Mal Müdürlüğü'nce mülkiyeti Maliye'ye ait 17 parsel ile ilgili Muğla İdare Mahkemesi'ne açılan 17 davanın 16'sı Mal Müdürlüğü lehine sonuçlanmıştı. Soruşturma izninde, mahkeme kararı kesinleşmesine rağmen, belediyece herhangi bir işlem yapılmadığı gibi mahkemece geçersiz kabul edilen uygulamalar için 2005 yılına kadar belediye bütçesinden 55 bin TL ödeme yapılarak kamunun zarara uğratıldığı ileri sürülmüştü. 2005 yılından sonra yapılan uygulamalar üzerine de Datça Mal Müdürlüğü tarafından mülkiyeti maliye hazinesine ait 12 parsel ile ilgili Muğla İdare Mahkemesi'ne açılan 12 davanın tamamının Mal Müdürlüğü'nün lehine sonuçlandığı hatırlatılan soruşturma izninde, buna rağmen belediye bütçesinden 79 bin TL ödeme yapılarak yine kamunun zararına sebep olunduğu belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber