Elektrik borçlarına faiz affı geliyor

Haber Giriş : 12 Ocak 2005 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'ye verilen kanun teklifine göre TEDAŞ abonelerinin elektrik borcu faizleri silinecek, aboneler ana parayı da taksitle ödeyebilecek. Hazine ise teklife direniyor

Hükümet, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) 7 milyon 990 bin abonesinden alacağı yaklaşık 5.5 katrilyon lirayı (5.5 milyar YTL) tahsil edebilmek amacıyla faiz affı getiriyor. 2.5 katrilyon lira (2.5 milyar YTL) tutan borç faizi silinecek olan aboneler, 3 katrilyon liralık (3 milyar YTL) ana parayı aylık yüzde 2 faiz uygulanarak 24 aya varan taksitlerle ödeyebilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çiftçilerin elektrik borçlarında kolaylık sağlanmasına ilişkin sözü üzerine, AKP yönetimi, TBMM'ye yasa teklifi verdi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak olan AKP Konya Milletvekili Mehmet Kılıç imzalı kanun teklifi elektrik borçlarının faizlerine af getiriyor. Teklife göre, aboneler borç ana paralarını yüzde 2 faizle 24 ayda ödeyecek. Daha önce herhangi bir ödeme planı yapılıp yapılmadığına ve alacakların yargıya intikal edip etmediğine bakılmayacak. Borçların yeniden yapılandırılmasında Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Tasarı gerekçesinde borçların tahsil edilemeyecek noktaya geldiği belirtilirken, uygulanacak sistemle kurumun yatırım yapması için önemli gelirin elde edileceği vurgulandı.

Hazine direniyor

Hazine ise teklife direnç gösteriyor. 2 katrilyonluk (2 milyar YTL) borç faizlerine büyük oranda af getirilmesinin sıkıntı yaratacağını kaydeden Hazine yetkilileri, TBMM'den teklifin yeniden gözden geçirilmesini istedi. AKP milletvekili Kılıç, "Hazine direniyor ama başbakan çiftçilere kolaylık yapacağını açıkladı. Hazineyle görüşmeler sürüyor. Kısa zamanda sonuçlandıracağız" diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber