Protokol, okuma yazma bilmeyen kalmasın diye seferber oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, okuma yazma bilmeyen 4 bin 540 kişi için 'Kitap Tutan Eller Projesi' kapsamında seferberlik başlatıldı. Projede, kaymakam, garnizon komutanı, milli eğitim müdürü, emniyet müdürü ve müftü birlikte çalışıyor.

Okuma yazma bilmeyenleri tesbit için Ramazan ayı boyunca köylerin gezileceğini ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Şahin, "TÜİK kayıtlarına göre 2 bin 20'si ilçe merkezinde, 2 bin 520'si de köylerde olmak üzere Tosya'da toplam 4 bin 540 kişi okuma yazma bilmediğini ifade etti.

Projede amaç, köy ve merkezdeki 4 bin 540 kişiye tek tek ulaşıp okuma yazma bilenlere diploma vermek. Okuma yazma bilmeyenler için kurslar açılacak, okul olmayan köylerde ise imamlar eğitim verecek.

Proje kapsamında, Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, Garnizon Komutanı Himmet Polat, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Şahin, Emniyet Müdürü Nadir Sağpazar ile Müftü Vekili Muhsin Özdemir, çocuklarını okula göndermeyen aileleri ikna etmek için çalışmaya başladı. Protokol üyelerinin ilk durağı Ekincik, Özboyu ve İncebel köyleri oldu. Köy halkı tarafından coşkuyla karşılanan protokol üyeleri, okuma yazma bilmeyenlerin isimlerini belirleyip kurslara yönlendirilmesi konusunda ailelleri iknaya çalıştı.

Okuma yazma bilmeyenleri tesbit için Ramazan ayı boyunca köylerin gezileceğini ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Şahin, "TÜİK kayıtlarına göre 2 bin 20'si ilçe merkezinde, 2 bin 520'si de köylerde olmak üzere Tosya'da toplam 4 bin 540 kişi okuma yazma bilmiyor. Gittiğimiz üç köyde 79 bayan, 27 erkek okuma yazma bilmiyor. Göründüğü gibi okuma yazma bilmeyenlerin çoğunluğunu bayanlar oluşturuyor. Çocuklar okuldan çok annesinin yanında duruyorlar. Annelerimizi eğitemezsek, çocukları eğitemeyiz." dedi.

Ekincik Köyü'nde okuma yazma bilmeyenlerin tesbiti yapılırken, köyün yaşlıları okulların ilk açıldığında üç sene okula gittiklerini ve okuma yazma öğrendiklerini fakat diploma alamadıkları için bu oranın fazla çıktığını iddia etti.

İlçe Emniyet Müdürü Abdülkadir Şahin de bu durumda olanlar için sadece sınav yapacaklarını, başarılı oldukları takdirde okur yazar diplomalarının verileceğini ifade etti. Abdülkadir Şahin, "Köy ve merkezdeki 4540 kişiye tek tek ulaşıp okuma yazma bilenlere diplomasını vereceğiz. Bilmeyenler için kurslar açacağız. Okul olmayan köylerde imamlar eğitim verecek. Görev alacak imamlar kursa tabi tutulduktan sonra doksan saat eğitim verecek." diye konuştu.

Yetkililer, merkezdeki okuma yazma bilmeyenlerin büyük çoğunluğunun tesbit edildiğini, köylerin ise tek tek dolaşılacağını ve isimlerin belirleneceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber