Hükümet 2+2 dedi memur 'isyan' etti!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2009 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İşveren Kurulu ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin bugünkü turunda hükümet, memurlar için gelecek yıl yapmayı düşündüğü zam teklifini sundu

Hükümetin teklifinde, memur maaşlarına gelecek yılın birinci 6 ayında yüzde 2, ikinci 6 ayında yüzde 2 zam yapılması öngörülüyor.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, hükümetin önerdiği 2 artı 2 oranında ücret zammının, imkanlar ölçüsünde, en zor şartlarda zam verilmek istendiğinin bir göstergesi olduğunu belirterek ?İlgili arkadaşlarımla gerekli istişareleri yaptım, ona göre bu öneriyi kendilerine illetim. Bu, benim bildirdiğim son rakam? dedi.

Grev ve toplu iş sözleşmesine ilişkin konunun çok karmaşık ve kamu personel rejimiyle ilgili bir konu olduğunu vurgulayan Yazıcı ?Grevin olduğu yerde bir başka kavram daha kullanılır, onu siz çok iyi bilirsiniz. Dolayısıyla kamu personelinin çalışma, iş güvencesi var. Siz bir taraftan iş güvencesini, bir taraftan grev hakkının var olduğunu düşünebiliyor musunuz?? diye konuştu.

?İmza atmayız'

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Merkez Bankası'nın 2010 enflasyon hedefinin ortalama 5.3 olduğuna işaret ederek hükümetin 2 artı 2'lik teklifinin enflasyon hedefinin bile gerisinde kaldığını söyledi.

Gündoğdu, ?Eş yardımı, ek ödeme, toplu görüşme pirimi gibi devasa konularda hiçbir açılım yok. Sayın Bakan bizden bu teklifi değerlendirmemizi istedi. Görünen o ki imza atmamamız için açık bir davet var? dedi.

?Bunun adı hainliktir'

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da ekonomik kriz nedeniyle beklentilerinin çok yüksek olmadığını belirterek, ?Doğrusunu isterseniz bu kadar küçük rakamlarla ifade edilebileceğini düşünmemiştik? dedi.

Yüzde 2+2'lik zammın, en düşük maaşlı devlet memuru için ayda 25 liraya tekabül ettiğini belirten Akyıldız, şunları söyledi:

?Ülkenin krizden çıkması için finans sektörünü harekete geçirmek yerine, talebi artırıcı bir takım tedbirler almak yerine iş adamlarına 54,3 milyar lirayı göz kırpmadan veriyorsunuz. Ama yaklaşık 20 milyon nüfusa 2,7 milyar lirayı çok görüyorsunuz. Bunun adı acımasızlıktır, bunun adı adaletsizliktir. Karadeniz'de bir laf var 'hain' derler, acımasız anlamında. Bunun adı hainliktir.?

Sendikalar % 11 istedi

Hükümetin teklifi ile memur sendikalarının talepleri arasında büyük fark var. Memur-Sen yüzde 11'lik zammın yanısıra en az 80 lira ek ödeme yapılmasını istiyordu. Kamu-Sen ise tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 lira seyyanen zam yapılmasını talep etmişti.

Görüşmelerde son oturum 28 Ağustos'ta saat 14.00'da yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber